Србија и Балкан

Брдо-Бриони и изостанак осуде Русије: Зашто се документ из Тивта разликује од прошлог из Скопља

Јуче је у Тивту усвојен документ од седам тачака у оквиру процеса Брдо-Бриони, али се он ове године битно разликује у односу на прошлогодишњи усвојен у Скопљу
Брдо-Бриони и изостанак осуде Русије: Зашто се документ из Тивта разликује од прошлог из Скопља© TANJUG/ NEBOJŠA MEDO PERKOVIĆ

Након одржаног сусрета лидера региона у процесу Брдо-Бриони објављен је документ који су јуче потписали учесници.

У уводу се наводи да су се састали у време значајних изазова "заједничким европским вредностима", те да потврђују непоколебљиво уверење да је интеграција Западног Балкана у Европску унију најперспективнији и незаменљиви пут ка Европи која је целовита, слободна и у миру.

У тачки један наводи се да потврђују да добросуседски односи и регионална сарадња остају суштински предуслови за трајну и одрживу стабилност и просперитет у целом региону.

"Обавезујемо се да ћемо се у доброј намери укључити у постизање ових циљева, укључујући решавање отворених питања и билатералних спорова, имајући на уму најбољи интерес свих укључених страна", наводи се.

У тачки два се подржава интензиван и смислен стратешки дијалог између ЕУ и Западног Балкана, који има циљ да се искористи тренутни позитиван замах.

Обавезују се да ће убрзати реформе и наставити да испуњавају неопходне критеријуме за приступање ЕУ.

Поставили су младе у централни фокус својих идеја, пише у тачки три, те да потписници велики значај придају решавању питања одлива мозгова.

Ценећи значај Плана раста ЕУ за Западни Балкан, обавезују се да ће уложити значајне напоре како би осигурали инвестиције у региону, пише у тачки четири.

У тачки пет наводи се да шесторка препознаје значај Европског зеленог договора, те да своје развојне циљеве усклађује са тим.

Зелени и одрживи развој је наведен и у тачки шест у којој препознају неопходност решавања зависности од угља, спровођењем постепене транзиције на одрживе и зелене алтернативе.

Последња, седма тачка односи се на разорне поплаве које су погодиле Босну и Херцеговину.

Истиче се важност заједничког деловања и међусобне подршке у суочавању са бројним изазовима.

"Још једном потврђујемо нашу солидарност са грађанима Босне и Херцеговине и истичемо важност свеобухватне подршке и помоћи у превазилажењу последица поплава уз осигурање помоћи становништву, што је брже могуће", наводи се на крају документа.

Ова декларација делом је слична оној потписаној у оквиру истог процеса Брдо-Бриони у Скопљу прошле године, односно има делове који се односе на ЕУ интеграције, климатске промене, као и на заустављање одласка младих са Балкана.

Иако се у уводу наводи да су овогодишњи документ лидери усвојили имајући у виду декларацију из Скопља 2023, у новом тексту постоји битна разлика и то по питању односа према Русији.

Прошлогодишњи документ у свом уводу описујући ситуацију у којој се Европа налази наводи "континуирану руску агресију на Украјину".

"Имајући у виду континуирану руску агресију на Украјину и њен ефекат преливања на Западни Балкан, понављамо неопходност снажне, отпорне и инклузивне ЕУ, са Западним Балканом као њеним делом", пише у прошлогодишњем документу.

Ове године у тексту нема спомињања Русије ни у позитивном, ни у негативном смислу.

image