Србија и Балкан

Зеленски допутовао у Дубровник на самит "Украјина- Југоисточна Европа"

Зеленски је најавио да ће на почетку посете разговарати са Пленковићем о наставку одбрамбене сарадње, рехабилитацији украјинских војника који су рањени на линији фронта, као и о обнови Украјине.
Зеленски допутовао у Дубровник на самит "Украјина- Југоисточна Европа"© FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENČAR/bs.

Украјински председник Влaдимир Зеленски допутовао је у Дубровник, где ће данас бити одржан самит "Украјина - Југоисточна Европа".

"Дошао сам у Хрватску да се састанем са премијером Андрејем Пленковићем, представницима других земаља региона и да учествујем на трећем самиту "Украјина – Југоисточна Европа", објавио је Зеленски на Телеграму.

Зеленски је најавио да ће на почетку посете разговарати са Пленковићем о наставку одбрамбене сарадње, рехабилитацији украјинских војника који су рањени на линији фронта, као и о обнови Украјине.

Према његовим речима, на самиту у формату "Украјина плус 12 земаља" биће речи о примени Формуле мира.

"На самиту у формату 'Украјина плус 12 земаља' разговараћемо о међународним напорима за постизање мира и имплементацији Формуле мира, нашем заједничком одговору на безбедносне изазове са нашим партнерима, као и о сарадњи на путу ка Европској унији и НАТО", рекао је Зеленски.

Ово је трећи самит "Украјина - Југоисточна Европа" који има за циљ да искаже солидарност и подршку земаља југоисточне Европе Украјини, преносе хрватски медији.

Председник Србије Александар Вучић који ће, како јављају хрватски медији, такође присуствовати самиту, издејствовао је измену декларације која ће бити усвојена на скупу. Из ње је, како јавља Спутњик, избачена тачке која се односи на обавезно увођење санкција Русији, избачена је реченица о "обавезној војној подршци Украјини", као и термин "окупација Крима".  У тексту Самита више не пише да је "мировни план Зеленског једини за решавање украјинске кризе", већ само "један од предложених планова".

image