Србија и Балкан

Главни јавни тужилац захтева: Испитати повреду тајности у предмету "Рибникар"

Ненад Стефановић је апеловао на све учеснике у поступку, браниоце, пуномоћнике и оштећене, као и медије да поштују одлуку правосудних органа у вези са искључењем јавности из поступка и нагласио да ће свако непоштовање ове одлуке бити процесуирано у складу са законом
Главни јавни тужилац захтева: Испитати повреду тајности у предмету "Рибникар"© РТ Балкан

Више јавно тужилаштво (ВЈТ) у Београду подсетило је данас да је главни јавни тужилац Ненад Стефановић издао 6. октобра Првом основном јавном тужилаштву у Београду обавезно упутство да формира предмет и испита повреду тајности поступка у вези са предметом "Рибникар" поводом конкретног непоштовања одлуке Вишег суда у Београду о искључењу јавности.

Стефановић је поново апеловао на све учеснике у поступку, браниоце, пуномоћнике и оштећене, као и медије да поштују одлуку правосудних органа у вези са искључењем јавности из поступка и нагласио да ће свако непоштовање ове одлуке бити процесуирано у складу са законом.

У складу са истим, ВЈТ очекује да Прво основно јавно тужилаштво процесуира и сваку следећу повреду тајности, саопштило је Више јавно тужилаштво у Београду.

Подсећају да је обавезно упутство издато имајући у виду да је у овом предмету јавност искључена од почетка кривичног поступка, током истраге и касније одлуком Вишег суда у Београду са главног претреса који је у току, а ради заштите интереса малолетних оштећених у овом поступку.

Првом основном јавном тужилаштву у Београду је наложено да утврди како је дошло до изласка тајних података из овог предмета према јавности, те да процесуира одговорне.

Након јучерашњег рочишта на којем је у процесу против његових родитеља М.К. и В.К. сведочио малолетни К.К. о околностима које су довеле до масовног убиства 3. маја у Основној школи "Владислав Рибникар", огласило се и Министарство информисања и телекомуникација.

Из ресорног министарства је саопштено да са "највишим степеном забринутости и осуде реагује поводом чињенице да је значајан број штампаних и електронских медија 8. и 9. октобра детаљно извештавао о сведочењу малолетног К.К. на суђењу поводом прошлогодишње трагедије до које је дошло у Огледној основној школи "Владислав Рибникар" у Београду".

Медији су извештавали о томе, како је наведено, иако је судско веће и на почетку јучерашњег рочишта изнова нагласило да је суђење затворено за јавност.

"Таквим недопустивим поступком бројни медији нарушили су достојанство жртава, изазвали узнемирење њихових сродника и целокупне наше јавности, али и демонстрирали мањак свести о потреби поштовања елементарних професионалних стандарда. Стога ово министарство упућује јавну опомену свим медијима који су прекршили прописе, професионалне и етичке стандарде и позива их да се без одлагања и без изузетка суздрже од таквог поступања", поручило је министарство.

Такође, Министарство информисања и телекомуникација упућује апел свим медијима да се придржавају, како законских одредби, тако и професионалних и етичких стандарда приликом извештавања о свим питањима који су од интереса за грађане, а првенствено када извештавају о кривичним поступцима који су у току.

Законом о јавном информисању и медијима прописано је да информације из кривичног поступка који је у току могу да буду објављене ако су изнете на главном претресу, односно уколико су прибављене или уколико су могле бити добијене од органа јавне власти на основу закона којим се уређује приступ информацијама од јавног значаја што овога пута није био случај.

image