Србија и Балкан

Потврђено: Вучић иде у Дубровник

Председник Србије учествоваће на Самиту Украјина - Југоисточна Европа
Потврђено: Вучић иде у Дубровник© FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENČAR/bs.

Председник Србије Александар Вучић учествоваће данас на Самиту Украјина - Југоисточна Европа, који се одржава у Дубровнику, саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника, након вишедневних спекулација хрватских а и српских медија, о томе хоће ли се он појавити на овом скупу подршке Украјини.

Реч је о трећем самиту у том формату – први је одржан у августу 2022. у Атини, други у фебруару ове године у Тирани, а главни циљ дубровачког састанка је исказати солидарност и подршку земаља Југоисточне Европе Украјини.

Суорганизатор самита заједно с хрватским премијером Андрејем Пленковићем је украјински председник Владимир Зеленски, који је допутовао у Дубровник, а по доласку на самит рекао да ће на скупу у формату "Украјина плус 12 земаља" бити речи о примени Формуле мира, напорима за постизање мира и заједничком одговору на безбедносне изазове, као и о сарадњи на путу ка Европској унији и НАТО.

Учесници би требало да усвоје заједничку Дубровачку декларацију, о чијем се тексту, како наводе хрватски медији још преговара, иако је Спутњик сазнао да је председник Вучић успео да из документа избаци спорне тачке које се односе на санкције Русији.

Из декларације је, како јавља Спутњик, избачена тачке која се односи на обавезно увођење санкција Русији, избачена је реченица о "обавезној војној подршци Украјини", као и термин "окупација Крима".  У тексту Самита више не пише да је "мировни план Зеленског једини за решавање украјинске кризе", већ само "један од предложених планова".

image