Србија и Балкан

Вулин: Србија се никада неће придружити санкцијама Русији

Непријатељи Русије су свесни тесне везе између Србије и Руске Федерације, због чега Запад врши толики притисак на Београд тражећи да уведе санкције Москви, поручио је потпредседник Владе Републике Србије
Вулин: Србија се никада неће придружити санкцијама Русији© Кристина Кормилицына / РИА Новости

Београд се никада неће придружити антируским санкцијама, упркос жестоким притисцима Запада, изјавио је потпредседник Владе Републике Србије Александар Вулин.

"Запад жели да удари на психолошку, етичку, духовну сферу када захтева да уведемо антируске санкције. Али то не би био ударац само за Русију, већ и за Србију - када бисмо после целе наше историје, после векова пријатељства са Русијом, увели антируске санкције. Зато никада нећемо пристати на ово", рекао је Вулин у интервјуу за магазин "Национална одбрана".

Према његовим речима, непријатељи Русије су свесни тесне везе између Србије и Руске Федерације, због чега Запад врши толики притисак на Београд тражећи да уведе санкције Москви.

"Очигледно је да приступање наше земље санкцијама неће нанети штету руској привреди. Али то би био снажан психолошки и морални ударац, који има за циљ да се Русија осећа потпуно усамљено", нагласио је Вулин.

Потпредседник српске владе састао се у септембру у Владивостоку са руским председником Владимиром Путином.

Руски председник је нагласио да очекује српског председника Александра Вучића на самиту БРИКС-а у Казању.

Спрема се атентат на Орбана

Вулин је истакао да је Београд добио информацију да се спрема атентат на мађарског премијера Виктора Орбана због његовог става о Украјини.

"Што се тиче претњи по безбедност политичара које Запад не воли, треба напоменути да није случајно што је у року од месец дана дошло до покушаја убиства словачког премијера Роберта Фица, убијен је ирански председник Ибрахим Раиси и покушали су да убију америчког председничког кандидата Доналда Трампа. Добили смо и информацију да се спрема покушај убиства мађарског премијера Виктора Орбана", упозорио је Вулин.

Према његовим речима, сви ти политичари су сматрали да су неопходни мирни преговори о Украјини.

Како је додао, у том контексту десили су се и нереди у Београду, с циљем да се власт промени на силу.

image