Додик након рочишта у Сарајеву: Нећете извршити егзекуцију над нама

Председник Српске се присетио и злочина над српском породицом Голубовић, када су убијена и мала деца. Судија Сена Узуновић, која сада суди Додику и Лукићу, тада је била припадник тзв. Армије РБиХ и то помоћник командира, а након тога је обављала правосудну функцију у суду у Коњицу и никада није нашла за сходно да суди убицама српске деце, навео је председник Српске

Суд БиХ брани странце, а на грађане и имамо податке да је амерички амбасадор Мајкли Марфи вршио притисак на суд, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик након одржаног рочишта у Сарајеву, уз поруку да неће дозволити да изврше егзекуцију ни над њим ни над Српском.

"Рећи ћу само да су људи који раде у мојој одбрани све то добро процедурално поставили и све рекли. Данас је било евидентно да се хтело подвалити као и све друго" изјавио је Додик.

Председник Српске казао је и да је и Суд БиХ подваљен, као и да је првобитна намера је била да се суди само политичарима.

"Поставио га је Волфганг Петрич, а првобитна намера је била да суди политичарима. А онда су кроз неколико допуна проширили његово деловање. Они бране странце, а не грађане те њихове јадне и никакве БиХ, без оријентира како ће даље. Мисле да ће само силом поставити курс неког морања, а то никад није био добар курс за опстанак неке земље", навео је Додик.

Он је открио и да је амерички амбасадор Мајкл Марфи тражио да му што пре буде пресуђено.

"По њиховој логици требало је да ми пресуде 15 дана пре уласка у судницу. Ја имам право да се браним, а та одбрана ми је онемогућена оваквим понашањем судије. Све судије овде су муслимани", навео је Додик.

Председник Српске осврнуо се и на потврду лидера СДА Бакира Изетбеговића да међународна заједница стоји иза овог процеса.

"Он није баш паметан, али му се омакне овако нека ствар. Рекао је да је Додик осуђен и да ће морати да се прихвати оно што они хоће, а то је да разграде уставну БиХ и направе унитарну. Још имају подршку странаца који прете санкцијама, а вероватно размишљају и о убиству. Ја им кажем да иза Додика стоји народ који му је дао поверење на овим изборима и да ћу се кандидовати за председника Српске", навео је Додик.

Симптоматично је данашње оглашавање Изетбеговића на овај начин, посебно јер је судија која одлучује прекаљени кадар СДА.

Узуновићева широј јавности БиХ постала позната када је од 1998. до 2001. године за време мандата премијера Федерације БиХ Едхема Бичакчића из СДА обављала послове заменика министра финансија за правне и опште послове у Министарству финансија, као и послове саветника за правна питања у Кабинету заменика премијера владе федерације. За своје заслуге у влади СДА, пре неколико деценија Сена Узуновић добила је и новац за стамбено збрињавање.

Председник Српске је истакао је да је током данашњег рочишта био релаксиран.

"Чак у једном тренутку немоћи судија рече да ће ме задржати. А ја сам рекао да напише налог за то, па је одустала", додао је Додик.

Додик се онда присетио и страшног злочина над српском породицом Голубовић, када су убијена и мала деца. Судија Сена Узуновић, која сада суди Додику и Лукићу, тада је била припадник тзв. Армије РБиХ и то помоћник командира, а након тога је обављала правосудну функцију у суду у Коњицу и никада није нашла за сходно да суди убицама српске деце, навео је председник Српске

Браћа Петар и Павле Голубовић имали су тек седам односно пет година када су их почетком јула 1992. године, заједно са родитељима, угледним Србима из Коњица, професорима Ђуром и Властом, из стана извели припадници Специјалних јединица полиције под контролом тадашњих градских власти.

Седмогодишњи Петар некако је избегао смртоносни наум злочинаца и када су отишли, извукао се испод тела стрељаних родитеља и кренуо да тражи помоћ. У полицијском пункту у селу Бијела испричао је полицајцима шта се догодило.⁣⁣

Уместо да га спасу, полицајци су га изручили убицама брата и родитеља, тако да је дечак у другом покушају напокон усмрћен.

Данашње рочиште председнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора Службеног гласника Српске Милошу Лукићу обележила је жестока расправа судије Сене Узуновић са адвокатом Гораном Бубићем и првооптуженим Додиком, као и захтев одбране за изузеће Узуновићеве.

Наредно рочиште, на којем ће бити позната одлука о захтеву одбране за изузеће Узуновићеве, биће одржано 16. октобра.