Србија и Балкан

Вучић: Србија поштује територијални интегритет Украјине, али неће уводити санкције Русији (ВИДЕО)

Председник Србије је рекао да Београд поштује међународно право и Повељу УН, што није случај са свим државама које су учествовале на Самиту у Дубровнику

Србија поштује територијални интегритет Украјине, али неће уводити санкције Русији, рекао је председник Србије Александар Вучић на Самиту Украјина - Југоисточна Европа, који се одржава у Дубровнику.

"Ја сам указао на неопходност поштовања Повеље УН и држања до тог принципа. Некада некоме одговара да тај принцип поштује, а када им не одговара они се брже боље удаље. Србија је најбољи промер за то", рекао је Вучић.

Коментаришући члан у декларацији самита о заједничким мерама, Вучић је рекао да је он измењен, као и да Србија неће уводити санкције Русији.

"Промењен је члан и подстичу се земље да се ускладе са мерама ЕУ. То је оно што смо изменили, три-четири ствари и то је била једна од ствари, Србија поштује своју политику — она је слободна и слободарска земља. Подржавамо територијални интегритет Украјине, али ћемо истовремено остати без увођења санкција Русији. То је наша политика", рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао да се у декларацији не помиње војна помоћ Украјини, као и да се уместо о "деокупацији Крима" у њој говори о "територијалном интегритету Украјине".

Вучић је на питање новинарке из Хрватске рекао да Србија не седи на "две столице", већ да има само једну - српску столицу, те да води своју независну политику.

"Ми ћемо да водимо своју политику, а ви водите своју политику. Никакав проблем ми немамо. Немојте да нас наградите, једино што сматрам важним је да имамо отворени дијалог", рекао је он.

Председник Србије је истакао да је његово мишљење "нешто другачије од мишљења других", те да је важно постићи мир и да не постоји компромис који је лош.

Председник је рекао да његов долазак у Дубровник на самит није никакав пи-ар трик већ да је од почетка желео да дође, али да је проблем био у тексту декларације.

"Нема никаквих пи-ар трикова, ја сам хтео да дођем од почетка, а онда су нам доставили текст декларације и ми смо тражили да се неке ствари измене, уколико желе да дођем и то је то. Нема ту велике филозофије. Да нису изменили, баш мене брига за њихове дескрипције и ужасан и страшан језик, мене интересује шта стварно произилази из тога", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је важно да се са хрватским премијером не слаже о карактеризацији рата из деведесетих као "агресије", али да је важно отварање "искреног дијалога" са Хрватском и поправљање односа.

image