Србија и Балкан

Отвара се још један српски културни центар у Хрватској: Ђурић сутра у Загребу

Осим у Загребу у Републици Хрватској, до сада су отворени српски културни центри и у Вуковару, Славонском Броду, затим Удбини, Книну, Белом Манастиру, као и у Осијеку и Глини
Отвара се још један српски културни центар у Хрватској: Ђурић сутра у ЗагребуGetty © stock photo

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић присуствоваће сутра свечаном отварању Српског културног центра (СКЦ) у Загребу. Српски културни центар у Загребу биће отворен у 18 часова, у Улици Прерадовићева 21-23, саопштило је Министарство спољних послова.

Осим у Загребу у Републици Хрватској, до сада су отворени српски културни центри и у Вуковару, Славонском Броду, затим Удбини, Книну, Белом Манастиру, као и у Осијеку и Глини.

Поводом отварења Српског културног центра у Загребу, СКД Просвјета, Српско народно вијеће и Културно информативни центар (КИЦ) припремили су изложбу "Барбарогениј надреализма" која се отвара са сећањем на стогодишњицу Надреалистичког манифеста Андреа Бретона.

Загребачке "Новости" пишу да изложба у фокус ставља авангардне уметничке покрете двадесетог века зенитизам и дадаизам, културне везе које су Анушка Кохн Мицић и браћа из Мајских Пољана код Глине Љубомир Мицић и Бранко Ве Пољански, покренули око интернационалног часописа за уметност и културу Зенит, у којем су Иван Гол и Бошко Токин у великој мери посредовали да сарадницима часописа постану европски авангардни уметници.

image