Србија и Балкан

Вучић саопштио одлуку Владе Србије; "Еулекс и Кфор знају где је Пантић али неће да кажу"

Вучић је показао седам договора са међународном заједницом о Косову и Метохији, за које је рекао да се не поштују
Вучић саопштио одлуку Владе Србије; "Еулекс и Кфор знају где је Пантић али неће да кажу"© Зоран Шапоњић

Влада Србије одржала је вечерас седницу на којој је одлучено да се Кфору пошаље захтев да се у складу са Резолуцијом Савета безбедности УН 1244 српска војска и полиција врате на Косово и Метохију.

У тексту се такстативно наводе разлози због којих је неопходан долазак српских безбедносних снага, а уз документ постоји и шест исцрпних прилога са подацима о угрожености Срба и других неалбанаца, графички прикази етничког чишћења после 1999. године, информације о Мартовском погрону над српским народом из 2004. године, списак илегалних упада "косовских" специјалаца на север КиМ...

"Повратак војске и полиције Републике Србије не представља пуку могућност, већ је Резолуцијом СБ УН створена обавеза за Кфор да овај повратак омогући", наводи се у захтеву Београда.

Срби на Косову и Метохији протестују због противправног хапшења бившег полицајца Дејана Пантића. Они су и даље на барикадама на северу покрајине.

Шеф Еулекса Ларс Гунар Вигемарк је рекао је да мисија ЕУ има контрадикторне информације о ухапшеном Дејану Пантићу и да још не знају где се он налази, што је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић назвао скандалозним.

Претходне ноћи је на северу Косова и Метохије постојећим, додата још једна барикада када су код села Зупче, на путу који од јужног дела Косовске Митровице води према Зубином Потоку, односно Брњаку, попречена два камиона натоварена песком.

  • 15. дец 2022 • 21:06

    21:06

    Вучић саопштио одлуку са седнице Владе Србије: Сутра тражимо да се на КиМ врати војска и полиција

    Председник Србије Александар Вучић, који је присуствовао седници владе у Палати "Србија" рекао је РТС-у да је донета одлука да се Кфору уручи захтев који је у складу са резолуцијом 1244 да се одређени број снага врати на КиМ.

    Захтев ће вечерас бити послат електронским путем, а сутра ће бити уручен представницима Кфора, рекао је Вучић и додао да је готово сигуран да тај захтев неће бити прихваћен.

    Опширније прочитајте ОВДЕ.

  • 20:47

    Ховенијер са Радом Трајковић: Претње и застрашивање због политичких ставова неприхватљиво

    Амбасадор САД на Косову Џефри Ховенијер састао се данас са саветницом министра за заједнице и повратак Радом Трајковић.

    Ховенијер је у објави на Твитеру навео да су "претње и застрашивање због политичких ставова неприхватљиве".

    "Рекао сам то и раније и мора се поновити: претње и застрашивање због политичких ставова су неприхватљиве у слободним и демократским друштвима", поручио је Ховенијер.

  • 20:29

    Почела седница Владе Србије о КиМ, присуствује и Вучић

    Седница Владе Србије на којој ће бити усвојен захтев Београда да се, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, од Кфора затражи повратак српске војске и полиције на КиМ, почела је вечерас у Палати Србија, у присуству председника Александра Вучића.

    Председник Вучић присуствује седници на позив премијерке Ане Брнабић.

  • 20:16

    "Еулекс и Кфор знају где је Пантић али неће да кажу јавности"

    Еулекс и Кфор знају где се налази ухапшени Дејан Пантић али неће то да саопште јавности због евентуалног покушаја грађана да га ослободе, каже Верољуб Петронић, стручњак за безбедност из Косовске Митровице за "Спутник".

    "Моја претпоставка је да Кфор и Еулекс знају где се налази ухапшени Пантић, али да не желе да они буду ти који ће то открити јер се плаше да би, уколико је у некој полицијској станици на северу или у некој просторији склоњен, дошло до окупљања Срба и покушаја његовог ослобађања", наводи Петронић.

    Петронић сматра даљи развој ситуације на Косову и Метохији зависи од вечерашњег обраћања председника Србије Александра Вучића.

    "Проблем је што су све досадашње изјаве и Лајчака и Ескобара недефисане и непрецизне, али уколико до понедељка не дође до решавања ове ситуације највероватније је да ћемо и Нову годину и Божић па и Сретење обележавати или славити на барикадама. Ништа неће бити као пре", каже Петронић.

  • 20:07

    Фон Крамон: Брзина приступа "Косова" у ЕУ зависиће од посвећености Приштине дијалогу

    Известилац Европског парламента Виола фон Крамон изјавила је да брзина којом ће захтев привремених приштинских институција за приступ ЕУ бити обрађен зависити од посвећености Приштине дијалогу са Београдом.

    "Захтев Косова за чланство у ЕУ је важан корак. Кључно је увести цео западни Балкан у ЕУ. Темпо интеграције Косова зависиће од његове посвећености усвајању неопходних реформи и успешног окончања дијалога са Србијом предвођеног ЕУ", написала је она.

  • 19:08

    Центар за одбрану међународног права: Опхођење Приштине према Пантићу је отмица

    Председник Центра за одбрану међународног права, адвокат Горан Петронијевић, коментаришући ситуацију у вези са Дејаном Пантићем који је 10. децембра ухапшен на северу КиМ, рекао је да свакој особи која је лишена слободе морају да се обезбеде све елементарне ствари, јер је у супротном све остало "отмица, насиље и криминал".

    Петронијевић је за Танјуг истакао да чак и у најзаосталијим правним системима у свету, не постоји правни систем који не садржи у себи елементарни корпус заштите људских права за особе које су лишене слободе.

    "Косово аплицира за кандидата за ЕУ, пуна су им уста њихових стандарда који су они наводно постигли, а пет дана се не зна где је човек и да ли је жив уопште", казао је Петронијевић.

    Он је такође додао да сумња да Еулекс саиста не зна где се Пантић налази.

    "Еулекс као цивилна власт која администрира Косово, мора да зна шта се дешава. Не могу да поверујем и не желим да прихватим да они наводно не знају где се Пантић налази, што подразумева да их човек пита 'па шта ви онда уопште радите на КиМ", рекао је Петронијевић.

    Закључио је да је према томе УМНИК саизвршилац у криминалним радњама привремених косовских органа.

  • 18:59

    Орлић са шефом португалске дипломатије: Срби на Косову доживљавају терор

    Председник Народне скупштине Републике Србије Владимир Орлић састао се данас са министром спољних послова Републике Португалије Жоаом Гомешом Кравињом са којим је, између осталог, разговрао и о ситуацији на северу Косова.

    Орлић је током састанка казао да Срби на Косову доживљавају терор, и додао да је у последње две деценије забележено 10.000 физичких напада на Србе и СПЦ, наводи се на званичном сајту Скупштине.

    "Срби на КиМ доживљавају прави терор, прети им се драконским казнама, хапсе се без разлога и иједног доказа, малтретирају их, пребијају. У последње две деценије забележено је скоро 10.000 физичких напада на Србе и СПЦ.

    "Људи преживљавају све што је незамисливо да се дешава у Европи данас, и више не желе да трпе насиље и лажи. За десет година, колико чекамо на формирање ЗСО, испунили смо сваку своју обавезу из Бриселског споразума. Важно нам је да наши пријатељи у свету знају да само једна страна покушава да сачува мир – Београд, предвођен председником Александром Вучићем, и нико више", рекао је Орлић.

    Он је упозорио и на најаву Приштине да аплицира за чланство у међународним организацијама и изразио снажно противљење оваквим намерама.

    "Подржати или чак прећутати такве потезе значи награђивати онога ко руши мир и гази све споразуме и норме", додао је Орлић.

  • 18:22

    Званичник ВБ: Подржавамо међународне интеграције "Косова", применити споразуме око ЗСО

    Министар за европска питања Велике Британије Лео Дохерти рекао је за "Блиц" да та држава охрабрује тзв. Косово и Србију да примене претходно постигнуте споразуме у дијалогу, а један од њих тиче се и Заједнице српских општина.

    Напоменуо је да никога не би требало да изненади то што Британија подржава самопроглашену независност "Косова".

    "Подржавамо независност, као и њихове међународне интеграције, и охрабрујемо и наше партнере да чине исто", додао је он.

  • 17:45

    Извештавање о захтеву Приштине последњи поступак чешког председавања ЕУ

    Чешка, председавајућа Европској унији, обавестиће земље чланице и институције ЕУ о захтеву привремених приштинских институција за чланство у блоку. 

    Тај поступак биће последњи током мандата Чешке у ЕУ.

    Портпаролка чешког председништва ЕУ Ева Хрнчирова рекла је за "Коху" да у последњим данима руководства неће бити довољно времена за било коју другу процедуру.

    "Косово је данас нашем министру Беку предало апликацију за ЕУ. Намеравамо да обавестимо земље чланице и институције ЕУ о пријави на следећем састанку у Бриселу", рекла је Хрчнирова.

  • 17:33

    Хрватски премијер поздравио захтев "Косова" за чланство у ЕУ

    Хрватски премијер Андреј Пленковић саопштио је данас да Хрватска поздравља захтев тзв. Косова за чланство у ЕУ.

    "Поздрављамо захтев Косова за чланство у Европској унији и желимо им пуно успеха на њиховом европском путу! Наставићемо да пружамо подршку и преносимо хрватска искуства. Честитке Аљбину Куртију, Вјоси Османи и свим грађанима Косова", написао је Пленковић на Твитеру.

    Привремене приштинске институције су раније данас чешком председништву ЕУ званично поднеле захтев за чланство у ЕУ, док је раније ове године Приштина поднела захтев и за чланство у Савету Европе.

image