Председница Општине Прешево писала Куртију: Тражи четири милиона евра за Албанце на југу Србије

Посвећеност Владе тзв. Косова остаје важан стуб који осигурава да наши грађани имају једнаке могућности за развој и просперитет, уз очување нашег националног идентитета, написала је Ардита Синани која се захвалила Куртију на његовој "визији"

Председница општине Прешево Ардита Синани упутила је писмо премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију, у којем је изразила захвалност на досадашњој посвећености албанској заједници у три општине на југу Србије и предложила да следеће године издвајања приштинских органа за Албанце у "прешевској долини" буду повећана на четири милиона евра.

"Посвећеност Владе Косова остаје важан стуб који осигурава да наши грађани имају једнаке могућности за развој и просперитет, уз очување нашег националног идентитета", навела је Синани на својој Фејсбук страници.

Она се захвалила Куртију  на његовој "неуморној посвећености" Албанцима из Прешева, Медвеђе и Бујановца.

"Захваљујући визији премијера Куртија, постигли смо историјске резултате за наше грађане, укључујући обезбеђивање редовне буџетске линије и непоштедну подршку у кључним областима као што су образовање, здравство и економски развој", наводи Синани.

У документу се наводи да је Влада Косова до сада издвојила новчану помоћ за време пандемије ковида и поплава у Прешеву, у 2024. години повећала буџет за три општине на југу на три милиона евра, финансирала стипендије за студенте и дистрибуцију књига на албанском језику, као и да је била посвећена косовском закону о држављанству и подршка лиценцирању лекара.

"У овом документу предлажемо повећање фонда за 2025. годину на четири милиона евра у приоритетним областима као што су образовање, култура, спорт, пољопривреда и очување националног наслеђа, које су кључне за развој и добробит Албанаца у Србији", закључила је Синани.