Вулин одговорио Хилу: Ни Ру­си­ја ни Ки­на ни­ка­да ни­су ор­га­ни­зо­ва­ле про­тест у Србији

Ам­ба­са­дор Хил ни­ка­ко да схва­ти да ни­је ње­гов ман­дат да вла­да Ср­би­јом, поручио је потпредседник Владе Србије

По­во­дом из­ја­ве аме­рич­ког ам­ба­са­до­ра Хи­ла "да се САД тру­де да не по­др­жа­ва­ју де­мон­стра­ци­је у Ср­би­ји, али да ни­су 100 од­сто успе­шни у то­ме", пот­пред­седник Вла­де Ср­би­је Алек­сан­дар Ву­лин изјавио је да ни Ру­си­ја ни Ки­на ни­ка­да ни­су фи­нан­си­ра­ле ни­јед­ну опо­зи­ци­о­ну пар­ти­ју у Ср­би­ји, ни­су ор­га­ни­зо­ва­ле ни­је­дан про­тест и ни­су нам ре­кле у ком прав­цу Ср­би­ја тре­ба да иде, и то не за­то што ни­су ве­ли­ке си­ле већ за­то што Ср­би­ју по­шту­ју као при­ја­те­ља.

"Не по­сто­ји до­га­ђај у но­ви­јој срп­ској исто­ри­ји ко­ји је ло­ше за­вр­шио по Ср­би­ју и Ср­бе, а да ни­је био фи­нан­си­ран из САД. Та прак­са ни­је пре­ста­ла ни са ам­ба­са­до­ром Хи­лом, а ка­да ће, не зна­мо. Не­ма ни­јед­ног до­га­ђа­ја у но­ви­јој срп­ској исто­ри­ји а да Ру­си­ја и Ки­на ни­су ста­ле уз Ср­би­ју. А та­ко ће и оста­ти. Не­ма ни­јед­ног при­ме­ра да САД и њи­хо­ви са­ве­зни­ци ни­су зах­те­ва­ли да у за­ме­ну за убр­за­но члан­ство у ЕУ уве­де­мо санк­ци­је Ру­си­ји или при­зна­мо 'Ко­со­во', а не­ма ни­јед­ног при­ме­ра да су Ру­си­ја или Ки­на усло­ви­ле га­сни аран­жман или би­ло ко­ју ин­ве­сти­ци­ју по­ли­тич­ким усло­ви­ма. Ам­ба­са­дор Хил ни­ка­ко да схва­ти да ни­је ње­гов ман­дат да вла­да Ср­би­јом. Има у Ср­би­ји до­вољ­но оних ко­ји­ма вла­да, не­ка му то бу­де до­вољ­но, Ср­би­јом не мо­же", по­ру­чио је Ву­лин.

А по­во­дом од­лу­ке да се исе­ли Цен­тар за со­ци­јал­ни рад у Ле­по­са­ви­ћу чи­је услу­ге ко­ри­сти око 1.500 нај­у­гро­же­ни­јих гра­ђа­на, Ву­лин је из­ја­вио на­пад на овај цен­тар "са­мо про­ба за на­пад на си­стем со­ци­јал­не за­шти­те на КиМ и ижи­вља­ва­ње Шип­та­ра над срп­ском си­ро­ти­њом, ста­ри­ма, не­моћ­ним, над сви­ма ко­ји­ма је по­моћ по­треб­на".

"Под­се­ћам ла­жо­ве из ЕУ да су пре 11 го­ди­на сво­јим пот­пи­сом га­ран­то­ва­ли фор­ми­ра­ње За­јед­ни­це срп­ских оп­шти­на ко­ја има пот­пу­ну ин­ге­рен­ци­ју над со­ци­јал­ном за­шти­том у свим срп­ским оп­шти­на­ма. Да је ЕУ одр­жа­ла сво­ју реч и ис­по­што­ва­ла свој пот­пис Кур­ти да­нас не би мо­гао да оти­ма не­моћ­ним и ста­рим. Оче­ку­јем да ЕУ бри­љи­ра и по­зо­ве да се обе стра­не уз­др­же, а на­дам се да ће овај пут има­ти бар ма­ло обра­за и да ће пре­ћу­та­ти бар да нас не вре­ђа­ју", по­ру­чио је Ву­лин.