Србија и Балкан

Подгорица: Закон о страним агентима биће заснован на америчком

Овај предлог закона налази у раној фази израде, навели су из коалиције "За будућност Црне Горе"
Подгорица: Закон о страним агентима биће заснован на америчкомGetty © Pierre Crom

Коалиција "За будућност Црне Горе" саопштила је да ће се концепт Предлога закона о агентима страног утицаја заснивати на Закону о регистрацији страних агената у Сједињеним Америчким Државама.

Кажу како жале што тај закон очигледно неће имати подршку скупштинске већине и да не разумеју забринутост да ће се тим актом забранити деловање било које невладине организације, али да је грађанима "јучерашњим реакцијама све постало кристално јасно".

"Нисмо желели да реметимо јучерашњу синхронизовану реакцију представника 'НВО' и опозиције, који су ничим изазвани кренули у расправу о томе по ком моделу је направљен предлог Закона о агентима страног утицаја, а да исти нису имали прилике ни да виде. Овим путем желимо у потпуности да их релаксирамо, јер се овај предлог закона налази у раној фази израде, али су они упркос томе, у старту погрешили када је у питању пракса и модел на којем се заснива. Управо због важности ове поруке, нисмо желели да нове детаље износимо у току јучерашњег дана, већ то чинимо сада", саопштила је коалиција ЗБЦГ.

Појаснили су да Закон о регистрацији страних агената у САД захтева да особе или организације које заступају ставове страних влада, политичких странака или ентитета буду регистроване у Министарству правде, док је његов циљ да омогући транспарентност у вези са активностима лобирања који странци спроводе у САД и да омогући јавности и властима да буду свесни утицаја страних интереса на унутрашњу политику и законодавне процесе земље.

Особе или организације које потпадају под овај закон, додају из ЗБЦГ, морају редовно подносити извештаје о својим активностима, приходима и трошковима који се односе на заступање страних интереса.

"Узевши све ово у обзир, верујемо да ће се у складу са демократским и западним тековинама којима сви заједно стремимо, о овом закону разговарати на један цивилизован и сврсисходан начин, јер грађани Црне Горе имају право да знају како се финансирају организације које свакодневно дају свој суд о бројним стварима од јавног интереса. Жао нам је што овај закон очигледно неће имати подршку парламентарне већине и заиста не видимо зашто би некоме сметало повећање транспарентности целокупног друштва по узору на највеће демократске тековине западног света.

"На самом крају, не разумемо уплашеност и забринутост да ће се овим законом забранити деловање било које НВО, јер о томе није било нити једног слова у нашем претходном саопштењу, а свакако га неће бити ни у предлогу закона. Уколико се већ толико залажу за транспарентност функционисања политичких организација и државних институција, они би заправо требали да први поздраве овакав закон, али верујемо да је грађанима Црне Горе јучерашњим реакцијама све постало кристално јасно", закључује се у саопштењу.

image