Вулин: И разум и срце треба да нам буду са Русијом, БРИКС је алтернатива Европској унији

Потпредседник Владе Србије Александар Вулин је рекао да Србија неће да ратује против Русије само да би постала чланица Европске уније, па стога неће ни уводити санкције Русији, само да би постала чланица ЕУ

Економски савез Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужне Африке, а недавно и још шест земаља, представља прилику за Србију да се удружи са државама које не траже ништа, а могу да понуде више него што ми тражимо, односно чак и више него што можемо да прихватимо, рекао је потпредседник Владе Србије Александар Вулин у интервјуу за руски часопис "Национална одбрана".

Он је истакао да БРИКС није савез држава попут Европске уније, већ организација која својим чланицама или кандидатима за чланство не намеће никакве политичке услове и додао да чланство у БРИКС-у није потребно усвајање закона који би били писани ван Србије, да земље БРИКС-а не захтевају од нас да променимо политички систем, признамо независност Косова, напустимо Републику Српску, као и да "не треба да предајемо власт невладином сектору, нисмо у обавези да подижемо заставу Украјине на својим амбасадама, нити да легализујемо истополне бракове".

"За Србију је БРИКС алтернатива Европској унији. Уверен сам да за Србију нема места у Европској унији, у најмању руку она се још није особито потрудила да нас прими за пуноправног члана. Србија неће да ратује против Русије само да би постала чланица Европске уније, па стога неће ни уводити санкције Русији, само да би постала чланица ЕУ. Чланство у БРИКС-у не захтева увођење санкција никоме или препуштање контроле над спољном политиком ваше земље другима. Они од нас ништа не траже, а можда можемо економски да сарађујемо са организацијом која поседује 51 одсто светског гаса, 47 одсто светске нафте и која је по бруто домаћем производу надмашила Г7", рекао је Вулин, преноси портал "Братство".

Као војно неутрална земља, додао је Вулин, Србија високо цени сарадњу са свим својим партнерима и спремна је да сарађује са свим организацијама, у којима кључну улогу имају пријатељске земље које поштују нашу војну неутралност, са којима је могуће сарађивати на принципима међусобног поверења, равноправности и партнерства.

"Свака посета Руској Федерацији је још једна шанса да потврдимо нашу снажну приврженост Русији. И да још једном поновимо нашу чврсту позицију по питању неприхватања антируских санкција. Да искажемо тежњу ка продубљивању сарадње у свим областима – не само у области безбедности, већ и у економији, култури, спорту и другим областима", казао је Александар Вулин.

Он је рекао да су састанци са многим високим званичницима Руске Федерације били још једна прилика да се изрази захвалност Русији за подршку Србији приликом гласања у Генералној скупштини УН о резолуцији о такозваном "геноциду у Сребреници", којег у стварности није било. Он је подсетио да је, с друге стране, Србија тренутно једина земља у Европи која није подржала антируску хистерију

"Јасно разумемо да су судбине наших земаља нераскидиво повезане и сваки пораз Русије ће истовремено бити и пораз Србије. Такође, приликом посете, искористио сам прилику да се захвалим на подршци коју нам је Руска Федерација пружила у време немира у Београду и покушаја организовања 'обојене револуције', инспирисаног од стране западних тајних служби. За нас је било веома важно да је Русија јасно изнела свој став, чврсто изјавивши да неће подржати оне који покушавају да дођу на власт неуставним путем, што би се рекло, са улице", навео је Вулић.

Он је поручио да односи између Србије и Русије никада нису достигли тако висок ниво као данас, да су искрени и садржајни, а да су томе највише допринели лични и пријатељски односи председника Александра Вучића и Владимира Путина.

"Русија нема бољег пријатеља од Србије"

На питање како можемо да ојачамо једни друге, Вулин је рекао да су га то питали и Сергеј Лавров и Николај Патрушев и додао да Русија већ помаже и да је њена подршка Србији веома важна.

"Сарађујемо на међународној сцени, наша економска сарадња се развија, али најважније је да Русија задржи унутрашњу стабилност. Јер Русија се, као и Србија, не може победити споља, већ само изнутра", казао је Вулин.

Он је рекао да сматра да Срби недовољно познају Русију и да ни Руси не познају довољно Србију и да смо "таоци једне старе идеје да нам је срце у Русији, а разум у Европи".

"Русија од нас не тражи ништа ни око Косова ни око спољне политике, док Европа од нас захтева потпуно потчињавање. Истовремено, Русија увек и свуда подржава Србију. И очигледно је да и наш разум и срце треба да буду заједно са Русијом. Ипак, многим Русима се сада чини да је Србија нека мала, далека и не баш важна земља. Ми смо, наравно, мала земља, али ни у ком случају не можемо бити неважни, јер Русија нема бољег пријатеља од Србије. А доношење те мисли до најшире јавности – задатак је не само званичника, већ и независних стручњака, лидера јавног мњења, интелектуалаца", рекао је Вулин.

Он је указао да непријатељи Русије одлично разумеју тесну везу између наших земаља и да је то разлог због којег Запад врши толики притисак на нас тражећи да Србија уведе санкције Русији.

"Очигледно је да приступање наше земље санкцијама није у стању да нанесе штету руској економији, али то би био снажан психолошки и морални ударац, усмерен на то да се Русија осећа потпуно усамљено. Управо у психолошкој и духовно-моралној сфери западне земље желе да задају ударац када од нас захтевају да уведемо антируске санкције. Али то би био ударац не само за Русију, већ и за Србијуако бисмо после целе наше историје, после многовековног пријатељства са Русијом, увели антируске санкције. Зато ми то никада нећемо учинити", поручио је Александар Вулин.