Србија и Балкан

Протест Срба због најновијег привођења Арсенијевића

Међу присутнима су и чланови Српске листе Златан Елек, Драгиша Миловић и Иван Запарожац
Протест Срба због најновијег привођења Арсенијевића© TANJUG/ Dopisnik KiM/ Milan Milicević

Више стотина грађана окупило се на протесту у Северној Митровици због хапшења и одређивања притвора лидеру Српске демократије Александру Арсенијевићу.

Окупљени дувају у пиштаљке и носе транспаренте на којима је приказан косовски премијер Аљбин Курти са натписом "Судија, порота и извршитељ", као и "Само нек иде по реду".

Појединци носе и фотографије рањених младића из Штрпца на којима пише "Од твоје демократије, плава сам ја", али и транспаренте са натписом "Да ли је ЕУ забринута?".

Међу присутнима су и чланови Српске листе Златан Елек, Драгиша Миловић и Иван Запарожац.

Окупљени звижде полицији захтевајући да се Арсенијевић пусти.

Чланови Српске демократије су полицији предали претње које су добијали путем друштвених мрежа, захтевајући да их полиција процесуира.

Потпредседник Српске демократије Стефан Вељковић, казао је окупљенима да је ово миран грађански протест, са циљем да се се искаже незадовољство због полицијске репресије на северу Косова. Истакао је да ово окупљање није посвећено само Арсенијевићу, већ и свим суграђанима који могу да се сутра нађу на његовом месту.

Лидери Српске демократије испред полицијске станице лепе одштампане слике са друштвених мрежа, на којима су припадници тзв. косовске полиције који показују двоглавог орла и носе симболе "велике Албаније".

Мајка Александра Арсенијевића, Зорица Арсенијевић, изјавила је да ће њеног сина највероватније сутра извести пред судију.

Навела да је његово хапшење чин репресије, зато што је он мирно и демократски протестовао, и да никога није угрозио.

Током протеста грађана, таксиста је покушао да прође кроз окупљене демонстранте код полицијске станице у Северној Митровици, али му грађани нису дозволили.

Таксиста је у аутомобилу имао амблем ОВК што су грађани протумачили као провокацију.

Припадници тзв. косовске полиције наредили су таксисти да се врати назад.

Окупљени грађани су потом кренули у протесну шетњу, од полицијске станице до главног моста на Ибру.

На крају скупа и шетње, окупљенима се обратила програмска менаџерка НВО Друштвена иницијатива Милица Андрић Ракић.

"Шетњом до моста ми данас завршавамо миран грађански протест против хапшења нашег суграђанина, у овом случају лидера Српске демократије Александра Арсенијевића због протестовања против локалних службеника. Ми смо сви сведоци да локалне власти нису легитимне, то су признале и државе из међународне заједнице, од њих је експлицитно тражено да не доносе политичке, већ само техничке одлуке. Они су тај захтев прекршили, доносе политичке одлуке које су врло штетне за српску заједницу која се дубоко противи. Неке од одлука су заустављене градње школе за ромску децу, повратничког насеља и још низ таквих одлука", поручила је Андрић Ракић.

Како је навела, свако се може наћи у ситуацији у којој је данас Арсенијевић.

"Арсенијевић је данас у притвору због протеста против таквих одлука, где сви ми можемо да се нађемо а све због тога што се локални службеници, који су постављени а не одабрани, од градоначелника који су нелегитимни, осећају побогу угрожено због тога што људи не одобравају њихову политику. То је потпуно неприхватљиво, и међународна заједница мора да реагује", истакла је она.

Андрић Ракић је затражила реакцију међународне заједнице, јер је право на протест легитимно право свих.

"Ми смо сведоци да се српска заједница гура из политичког и јавног простора. Са једне стране нас питају зашто не протестујемо, зашто не показујемо незадовољство, а када се оно покаже онда завршите у затвору због тога што сметате нелегитмним људима да спроводе своју једнострану политику. Тражимо ослобађање Арсенијевића, али и реакцију међународне заједнице која мора да каже да је право на протест неприкосновено, посебно право српске заједнице на протест и њихово учешће у политичком животу мора да буде заштићено", рекла је она.

Према њеним речима, судија ће одлучити да ли веће право имају грађани да протестују или, како је истакла, нелегитимни службеници да се осећају непријатно док шетају улицом.

"Арсенијевић треба да изађе пред судију, сутра је крајњи рок, не знамо какав ће бити даљи поступак против њега. То може да се деси данас, али сутра му истиче притвор од 48 сати. И онда је на судији да оцени чије је право веће, наше да протестујемо или право нелигитимних локалних службеника да се не осећају непријатно док шетају улицом у заједници у којој не живе али доносе одлуке у њено име", закључила је Андрић Ракић.

image