Аљбин Курти ровари у Рашкој области: Ко се коме на шта жалио

У последње време овај део Србије све је више у фокусу премијера лажне државе инфицираног идејама "велике Албаније"

У истом дану када су приштинске власти прогласиле да ће у објекту Центра за социјални рад у Лепосавићу, из кога су истерали и запослене и кориснике, подићи породилиште, што би ваљда требало тумачити, као знак "добре воље" према Србима које годинама малтретира, приштински премијер Аљбин Курти решио је да своју "добру вољу" шири и преко административног прелаза, мало даље, у Рашкој области.

Курти је, наиме, како су саопштили из његовог кабинета, "пожелео добродошлицу активистима и грађанима Санџака", међу којима је, наводи се, била и Амина Нурај, "активисткиња за албанско национално питање" у како они то очигледно воле да кажу – "Санџаку", односно, у Рашкој области.

"Премијер Курти је изразио задовољство да им пожели добродошлицу у владу. Поближе је упознао живот и делатност сваког госта и тешкоће са којима се суочавају услед недемократије у Србији и тамошњег режима", саопштио је кабинет Куртија, који иначе сваку паузу од бесомучног терорисања српске заједнице на Космету, користи да критикује "недемократију" и "тиранију" у Србији, а лажну државу представља као оазу слободе.

Госпођа Нурај, која се, изгледа, бар на годишњем нивоу Куртију жали на "тешкоће" с којима се суочава у Србији, према писању портала "Санџачке", шефица је Албанског националног већа у Новом Пазару.

"Недуго након званичног отварања канцеларије Албанског националног савета (АНВ) у Новом Пазару, почели су напори да се шире лажи и дезинформације у покушају да се докаже великоалбанска теза да су некада већинско становништво у Санџаку били Албанци", илустровао је овај портал крајем прошле године какве су то тешкоће госпође Нурај.

Есад Рахић, историчар и стручњак за демографске податке тада је реаговао, наводећи да Нурај, која је његова бивша ученица (и презивала се Нурић), износи потпуно нетачне демографске податке и нетачну структуру становништва".

Јасно је дакле, да Курти и Нурајева, итекако имају заједничких тема пошто се обоје, свако на свој начин, и свако са своје стране административног прелаза, баве етничким инжињерингом, али и опасном идејом ширења "велике Албаније".

"Нурај је говорила о положају Албанаца у Србији, а посебно у Санџаку, осврћући се на изазове, претње и свакодневно угњетавање српског државног апарата према њима, чиме се крше права тамошњих Албанаца", навео је Куртијев кабинет откривајући да се Нурајева бави истим стварима као и Албанци из Бујановца, Прешева и Медвеђе, који у последње време организују протесте и скупове – све инструисане од стране Куртија – и све са истом идејом, да Србе представе као угњетаче.

Курти је, кажу, изразио пуну и безрезервну подршку Албанцима у Санџаку, и њиховим напорима у правцу заштите њихових људских права и слобода.

Исту подршку вероватно, коју пружа албанским становницима такозване "прешевске долине" у којој све време диже тензије, и коју, као и многи лажни премијери пре њега, сања да припоји "Косову".

Курти је, иначе, већ неко време очигледно "фиксиран" на Рашку област, будући да, мало-мало, па са којекаквим "гостима из Србије" прича о Санџаку.

Недавно су тако састанку у Приштини Соња Бисерко и Ненад Чанак "обавестили" Аљбина Куртија како "Београд планира пресељење косовских Срба у Санџак" и како се у Санџаку "увелико већ граде куће и станови за Србе с КиМ". Можда је Амина дошла у госте да демантује ове, очигледно лажне вести?

Шта год да је био разлог Аминине посете Куртију, у Рашку област се, изгледа, није вратила претерано задовољна. Задржала се мало дуже него што се надала.

"Дискриминација Србије према мени је прешла све границе! Заустављени смо на граничном прелазу Брњак 30 минута, још чекамо документа у колима", пожалила се она на Фејсбуку.