Србија и Балкан

Еулекс није прихватио да помогне полицији тзв. Косова да спроведе Дејана Пантића

Ухапшеног бившег полицајца Дејана Пантића полиција тзв. Косова држи затвореног у контејнеру у близини Јариња, а због барикада не могу да га спроведу у Приштину
Еулекс није прихватио да помогне полицији тзв. Косова да спроведе Дејана Пантићаwww.globallookpress.com © Xinhua/Beta

Приштинске власти не успевају да спроведу ухапшеног Дејана Пантића, који се налази близу Јариња затворен у контејнеру, рекао је директор телевизије Т7 Леонард Кирћуки који тврди, на основу информација које има, да је министар унутрашњих послова Џељаљ Свечља тражио од Еулекса његов транспорт до Приштине, али да мисија то није прихватила, преноси "Перископи".

"Извори кажу да је Министарство Џељаља Свечље, односно оно са панталонама занимљивих боја које се мотају по Митровици, затражило од Еулекса да хеликоптером превезе Пантића од Јариња до Приштине. Еулексје рекао 'Не, не желимо'. Ово је суверенитет, пријатељи, а ми упиремо прстом у Ескобара", истакао је Кирћику у емисији Рубикон.

Према његовим речима, они који кажу да Куртијева влада покушава да промени ситуацију на северу, интервенцијама и углавном континуираним нападима, боље би било да виде шта се дешава са ухапшеним бившим полицајцем Дејаном Пантићем.

Подсетимо, шеф Еулекса Ларс Гунар Вигемарк је рекао да мисија ЕУ има контрадикторне информације о ухапшеном Дејану Пантићу и да још не знају где се он налази.

"Имам контрадикторне информације. Имам информације и да је примио терапију и да није. Истражујемо ову ситуацију. Ми смо доставили лекове косовској полицији у Лепосавићу и захтевали да буду достављени господину Пантићу који је задржан на локацији коју званично не могу да потврдим, јер не знам тачно где је", изјавио је Вигемарк у интервјуу за "Косово онлајн".

"Речено нам је да су лекови достављени. Али постоје контрадикторне изјаве из неких извора. Сада проверавамо, послаћемо полицијску јединицу и полицијског саветника у Лепосавић", указао је шеф Еулекса.

"Врло је важно да господин Пантић буде третиран према свим одговарајућим стандардима, да је у одговарајућем притворском центру, јер нисам сигуран на којој локацији је физички притворен, да ли је та локација одговарајућа према косовском закону, да ли се поштују његова права, да ли је видео адвоката, да ли је у контакту са породицом", додао је он.

"Он мора да сарађује у погледу давања изјаве, мора бити свестан оптужби. Колико разумем саслушан је путем видео линка и одређено му је задржавање од 30 дана. Будите сигурни да помно пратимо овај случај", рекао је Вигемарк.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић саопштио је да је примарни задататак Еулекса на Косову стварање владавина права, алудирајући на изјаву шефа ове мисије Ларса Вигемарка да не зна где је Дејан Пантић.

Петковић је на Твитеру истакао да је изјава скандалозна.

image