Рама: "Косово" не може наћи већег пријатеља од Турске и председника Ердогана

Албански премијер и турски председник нису се сложили око будућности Појаса Газе, пошто је Еди Рама рекао да за Хамас не би требало да буде места у решењу тог сукоба

Албански премијер Еди Рама је након састанка са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом у Тирани рекао да "Косово" не може наћи већег пријатеља од Турске и њеног председника и подсетио да је управо Турска прва признала независност тзв. Косова.

"Желим да истакнем да је Турска прва признала Косово. Ово није било само дипломатско признање, већ и хитно признање, у складу са радом косовског парламента. У време када су косовски посланици одобрили независност, Турска је одмах одлучила да призна Косово. Република Косово не може наћи већег пријатеља од Турске и председника Ердогана. Делимо мишљење да разговорима треба унапредити односе две земље, Србије и Косова", истакао је у свом обраћању Рама.

Он је рекао да је веома задовољан сто је одржан други састанак Савета за Сарадњу на високом нивоу, чиме је потврђена решеност да се ојача стратешки карактер ове сарадње.

"Успели смо да оценимо конкретну имплементацију потписаних споразума и да констатујемо велики потенцијал који имамо у овој сарадњи. Господин Ердоган увек понавља да ниво комерцијалне сарадње између Албаније и Турске не одражава овај потенцијал. Како се чуло, амбиција нам је да достигнемо ниво од две милијарде евра, да бисмо потом кренули у другу фазу напретка наших извештаја. Поделио сам са председником Ердоганом задовољство што је број турских држављана који су посетили Албанију у првих осам месеци ове године порастао за 85 одсто", навео је Рама.

Додао је да верује да ће са порастом интересовања турских туристичких агенција, следеће године број турских држављана који ће доћи у Албанију бити много већи.

"У потпуности смо се сложили да треба учинити више за директне турске инвестиције у сектору туризма. Знамо да је Турска направила изузетну трансформацију и да се претворила у земљу са туризмом на изузетном нивоу, како по броју туриста тако и по искуству у овом сектору. Ово искуство би нам било веома драгоцено. Најважнији данас потписан споразум био је онај за Истанбулски технички универзитет у Тирани. Ово је важно у многим правцима и довешће до студија светске класе. То је први пут у пракси Турске да ради овако нешто. Ово захваљујући посвећености председника Ердогана", истакао је Рама.

Каже да га радује што се потврђује јачање војне сарадње две земље.

"Познато је да је Турска достигла веома висок ниво у војној индустрији и ми смо идентификовали конкретне инвестиције у том правцу. Веома ценим поклон председника Ердогана да Албанији поклони значајан број дронова камиказа. Овај поклон не треба никога да брине, али ово је врло јасна порука председника Ердогана, да је Албанија неприкосновена", додао је.

Истакао је да је Украјина важно питање у сваком разговору који је водио са председником Турске.

"Осим ужасног сукоба у Украјини, који погађа народ који има право да буде слободан, велика трагедија је оно што се свакодневно дешава у Гази. Исту оцену делимо са председником Ердоганом о руској агресији у Украјини и неотуђивом праву палестинског народа да живи слободно у својој држави. Разликујемо се само по једном, јер је за нас терор неподношљив у било ком облику у којем се појави. Ми смо за прекид ватре и ослобађање свих талаца, али за нас Хамас нема места у мирној будућности која се мора створити између две суверене земље, Израела и Палестине", навео је Рама.