Реџеп Тајип Ердоган допутовао у Београд, на аеродрому га сачекао председник Вучић (ВИДЕО)

Током дводневне посете турског лидера, Ердоган и Вучић је разговарати о низу питања и заједничким пројектима

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган допутовао је вечерас на београдски аеродром где га је свечано дочекао председник Србије Александар Вучић, јавио је РТС.

Званични део дводневне посете, после које ће Ердоган отићи на самит БРИКС-а у Русији, предвиђен је за петак када ће се двојица лидера састати, а биће одржана и седница Високог савета за сарадњу између Републике Србије и Републике Турске предвођена двојицом председника као и пословни форум Србија-Турска.

Форум ће окупити представнике компанија из сектора саобраћаја и инфраструктуре, енергетике, туризма, финансија, текстилне индустрије, најавила је Привредна комора Србије.

Турска је, према расположивим подацима Републичког завода за статистику, четврти увозни партнер Србије и 14. извозни партнер у првом полугодишту ове године.

У првом полугодишту 2024. године укупна спољнотрговинска размена у роби са Турском износила је 1.391,7 милиона евра.

У том периоду извоз је износио 416,9 милиона евра, што је повећање од 61,6 одсто у односу на исти период 2023., а увоз је достигао 974,9 милиона евра и бележи повећање од 10,7 одсто у односу на исти период прошле године.

Подаци из 2023. показују да са Турском послује 6.965 привредних субјекта у Србији, а према подацима Агенције за привредне регистре, у Србији је регистровано 820 активних привредних субјекта чији су већински власници држављани Турске, односно правна лица регистрована у Турској.

Подаци Народне банке Србије показују да су приливи по основу турских улагања у Србију износили око 344,1 милион евра од 2010. закључно са другим кварталом 2024. године.

Добродошли у Србију, драги пријатељу, поручио је Вучић на Инстаграму.

"Ваша поновна посета је још једна прилика за даље јачање наших пријатељских односа и сарадње. Верујем да ћемо током вашег боравка у Београду заједно радити на унапређењу економских, културних и политичких веза између наших земаља", навео је председник Србије.

Вучић и Ердоган састали су се последњи пут у септембру на маргинама заседања Генералне скупштине УН у Њујорку, подсећа Танјуг.

Ердоган је Србију посетио последњи пут у септембру 2022. године, а пре тога у октобру 2019. године, када је обележено 140 година дипломатских односа две земље. Председник Турске Србију је посетио и 2017. године, када је са председником Вучићем посетио и Нови Пазар.

Вучић је у посети Турској боравио 2018, 2021 и 2022. године.

Едроган је у Србију стигао из Албаније где се састао са премијером Едијем Рамом који је поручио да тзв. Косово не може да нађе већег пријатеља од Турске и њеног председника.