Кошарац: Кришто није имала сагласност да у Дубровнику потпише декларацију

Криштова je председавајућа која не може да потпише ништа без сагласности Савета министара, поготово не без сагласности Председништва БиХ у чијој је уставној надлежности вођење спољне политике, рекао је заменик председавајуће Савета министара

Савет министара БиХ није разматрао нити дао сагласност за потписивање декларације у Дубровнику на коју је потпис ставила председавајућа Борјана Кришто, нити за то има сагласност Председништва БиХ, изјавио је данас заменик председавајуће Савета министара Сташа Кошарац и најавио подношење пријаве.

"Бићемо приморани да поднесемо одређене пријаве против Борјане Кришто, јер је недопустиво, лицемерно и некоректно да излази са једностраним приступом о стварима о којима консензус у БиХ не постоји", рекао је Кошарац за Срну.

Кошарац је истакао да је Кришто можда могла у лично име да иступи у Дубровнику у вези са украјинским сукобoм, али је недопустиво да у име БиХ говори о "руској агресији".

Према његовим речима, то није став Републике Српске нити њених представника на заједничком нивоу. "Самим тим, то није званичан став БиХ. Борјана Кришто не говори, нити може говорити у име нас из Републике Српске", рекао је Кошарац

Он је објаснио да је Криштова председавајућа која не може да потпише ништа без сагласности Савета министара, поготово не без сагласности Председништва БиХ у чијој је уставној надлежности вођење спољне политике.

Кошарац је оценио да се Криштова поново одлучила на једностран приступ, самовољу и некоректно политичко понашање, изигравајући премијера непостојеће владе БиХ.

"Она то није. БиХ нема владу, већ Савет министара БиХ који се саставља од министара из Српске и Федерације БиХ и представља помоћни орган Председништва БиХ", истакао је он.

Кошарац је напоменуо да је став Републике Српске о дешавањима у Украјини познат и да је неприхватљива констатација о "руској агресији".

Потписници Декларације трећег Самита "Украјина - Југоисточна Европа", одржаног у Дубровнику, истакли су подршку независности, суверенитету и територијалном интегритету Украјине, а потврђена је и непоколебљива посвећеност пружању континуиране вишестране подршке тој земљи.