Стејт департмент забринут због црногорског предлога закона о страним агентима

Сједињене Америчке Државе, чини се, верују да је само њихов закон о контроли рада НВО, скројен по мери демократије

Сједињене Америчке Државе дубоко су забринуте због могућих последица које би закон о страним агентима који је предложен у Црној Гори, могао имати на демократију, људска права и основне слободе, укључујући слободе изражавања и удруживања, кажу из Стејт департмента за "Глас Америке" након најаве да ће коалиција "За будућност Црне Горе", предложити усвајање прописа који предвиђа транспарентније деловање НВО.

Стејт департмент наводи да би у Црној Гори, савезници у НАТО-у и кандидаткињи за чланство у Европској унији, такав закон могао ограничити грађански простор.

"Могао би стигматизовати организације цивилног друштва које раде на побољшању живота грађана Црне Горе и ометати критички рад независних медија који јавност извештавају на основу чињеница. Ти елементи изразито су значајни за све демократске институције и системе", наведено је у одговору портпарола Стејт департмента "Гласу Америке".

Претходно је Влада Црне Горе саопштила је да остаје на "европском путу" и да неће разматрати евентуални такав предлог, за који је, међутим, коалиција коју предводи Андрија Мандић најавила је да ће бити заснован на Закону о регистрацији страних агената у Сједињеним Америчким Државама (ФАРА).

„Не видимо зашто би било коме сметало повећање транспарентности читавог друштва по узору на највеће демократске тековине западног света.

"Влада је у потпуности посвећена путу Црне Горе ка ЕУ. Евентуални предлог закона се не може наћи на њеном дневном реду", речено је "Гласу Америке" из владе. Исти извор наводи да је став премијера Спајића исти као став његовог "Покрета Европа сад" (ПЕС), који је саопштио да неће подржати такав закон.

Сједињене Америчке државе, које су иначе, и међу највећим финансијерима невладиног сектора у бројним државама широм планете, изгледа да се "принципијелно" противе свим законима о страним агентима – сем сопственом.

Велике осуде стизале су из Америке и на рачун Републике Српске која је припремала овакав пропис, па га повукла, како је тада речено "на дораду", али и у Грузији, која је овај закон усвојила али уз престанак подршке запада њеном "европском путу".

И Москва је својевремено слушала придике Запада иако је руски закон настао управо по угледу на амерички закон (ФАРА) усвојен давне 1938. године који је и данас на снази.