Србија и Балкан

Руски аналитичар о самиту у Дубровнику: Вучић је као оловни војник

Русија већ неколико векова подржава Србију која је сада стиснута између држава Северноатлатнске алијансе, напоменуо је саговорник РТ
Руски аналитичар о самиту у Дубровнику: Вучић је као оловни војник© Ukrainian Presidency/Handout/Anadolu via Getty Images

У светлу геополитичке конфронтације Русије и Запада у последњих неколико година, српски председник Александар Вучић обрео се у тешкој ситуацији јер мора да балансира између настојања да одржи добре односе са Москвом и потребе да испуни све захтеве Брисела и Вашингтона, сматра члан комитета за међународне односе Државне думе Русије Дмитриј Белик.

"Обруч око Србије се сужава, а Вучићу је све теже да доноси независне одлуке. Србија је, будући да је окружена земљама НАТО и ЕУ, принуђена да се стално оправдава и слуша о томе како треба да направи избор између Запада и Русије", рекао је он.

Истовремено, политиколог Евгеније Михајлов у изјави за РТ каже да Вучић, упркос притисцима, успева да очува независност приликом доношења одлука.

"Он је као оловни војник. Он признаје територијалну целовитост Украјине, али не жели да учествује у антируској политици. Опет, потребно је разумети да у супротном, њега не би разумели у самој Србији", рекао је руски аналитичар.

Михајлов је навео да Русија већ неколико векова подржава Србију која је сада стиснута између држава Северноатлатнске алијансе.

"Вучић, такође, добро разуме да ће се питање Украјине кад-тад решити у корист Русије, зато и доноси такве одлуке", закључио је аналитичар.

image