Вучић са Ердоганом: Јачање безбедности и економских веза

Председник Србије Александар Вучић домаћин је турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган тренутно је у четвртој званичној посети Србији, где га је дочекао председник Александар Вучић који је његов долазак оценио као нову прилику за јачање пријатељских односа и сарадње две земље.

Двојица лидера налазе се испред Палате Србија, где је турском госту приређен свечани дочек уз почасни плотун и интонирање химни две државе. Турског председника дочекао је и премијер Милош Вучевић као и остали чланови Владе Србије. Уз Ердогана, у Србији је и турска делегација чији је део и турски министар спољних послова Хакан Фидан.

"Посета једног од најутицајнијих државника савременог света, какав је председник Ердоган, за Србију је увек велика част, а посебно у времену у којем је глобална сцена обележена изазовима, како политичким, тако и економским, што додатно наглашава њен значај. На политичком плану, ова посета даје замах јачању односа између наше две земље, чиме доприноси стабилности на Западном Балкану, региону који је неретко кроз историју бивао оптерећен сукобима и напетостима, жељан мира и истинског просперитета", навео је председник Вучић на Инстаграму.

Турска и Србија, како је подсетио, имају дугу историју сарадње, а управо овакви сусрети пружају прилику за продубљивање тих веза, посебно у области безбедности и економије.

"Економија је још један од кључних аспеката ове посете. Турска је један од најважнијих инвеститора у Србији, а разговараћемо о новим пројектима и улагањима, инфраструктурним пројектима, енергетици и трговинској размени, што је од огромног значаја за нашу земљу, посебно у овим тешким глобалним економским приликама", додао је Вучић.

Он је Ердоганову посету оценио као значајан корак ка јачању билатералних веза у изазовним временима и јачање "платформе за будући дијалог и сарадњу, као кључних фактора за мир и стабилност на Балкану".

Након церемоније, турски и српски председник одржали су састанак у четири ока,  а затим је одржана Четврта седницу Високог савета за сарадњу Републике Србије и Републике Турске коју су водили Вучић и Ердоган. Следи потписивање споразума.