Србија и Балкан

Врањеш: Што пре расписати референдум у Српској о процесу против Додика и Лукића

Амбасадор БиХ у Београду је подсетио да Суд и Тужилаштво БиХ нису дејтонска и уставна категорија, већ да су наметнути одлуком високог представника и до данас нису конституционализовани
Врањеш: Што пре расписати референдум у Српској о процесу против Додика и Лукића© FOTO TANJUG/ MSP

У Републици Српској је потребно што пре расписати референдум на којем би се грађани изјаснили да ли у Суду БиХ треба да се води процес против председника Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Милоша Лукића и да ли би прихватили пресуду, изјавио је данас амбасадор БиХ у Београду Александар Врањеш.

"На тај начин грађани треба да обавежу све носиоце власти како да поступају у случају оваквих пресуда. Морамо да направимо одбрамбени механизам, јер је овај концепт усмерен на рушење аутономије Републике Српске", рекао је Врањеш у изјави за РТРС.

Истакао је да је јединство кључно у овом тренутку, када се Српска суочава са бројним ударима и изазовима.

Он је истакао да је суђење Додику и Лукићу апсурдно, као и постојање Суда и Тужилаштва БиХ који, како каже, раде против Српске и српског народа.

Врањеш је подсетио да Суд и Тужилаштво БиХ нису дејтонска и уставна категорија, већ да су наметнути одлуком високог представника и до данас нису конституционализовани.

"Непостојећи суд на бази оптужнице непостојећег тужилаштва и оптужнице суди председнику Српске на бази непостојећег кривичног дела који је наметнуо непостојећи високи представник", навео је Врањеш.

Он је истакао да се овим процесом, који је назвао лакрдијом, жели ускратити право Додику да на политичко деловање и да се обрачунају са носиоцима власти из реда српског народа на територији БиХ.

"Имамо потпуни апсурд када је реч о процесу и видимо да никакав рационални, правни механизам не може то да објасни. Додик је пристао на све ово како би управо сав овај апсурд раскринкао", навео је Врањеш.

Истакао је да иза процеса против Додика и Лукића стоји и део међународне заједнице, посебно Амбасада САД, која третира БиХ као своју колонију.

image