Нови изливи љубави: Колико "Косово" воли Сједињене Државе и има ли краја тој страсти

Волим ову земљу, рекао је својевремено у Приштини, на прослави годишњице "ослобођења 'Косова' од Србије" Бил Клинтон, "Хвала САД на независности, делимо исте вредности", поновио је јуче Аљбин Курти

Нема краја изливима безграничне љубави приштинских власти према Сједињеним Државама. И неутралним посматрачима чак, могло би се рећи, све то повремено постаје помало дегутантно.

Најновији излив догодио се јуче када је тзв. косовски премијер Аљбин Курти примио  помоћника секретара Сједињених Америчких Држава за Западни Балкан Александра Касанофа коме је устрептало саопштио како Косово не заборавља допринос САД "ослобођењу, независности и развоју Косова". Па је још додао како "Косово" и Сједињене Државе "деле заједничке вредности и циљеве као пријатељи, савезници, партнери"...

Следила је захвалност на сарадњи у области економије, енергетике, безбедности, па и шире...

Из Приштине није синоћ, међутим, јављено да ли је Касанофу, после свега реченог, можда, кренула и која суза?

А једва су четири месеца прошла откако су Американци у Приштини били сведоци сличних излива безграничне љубави према њиховој држави. Тада се славила 25 годишњица "ослобођења од Србије" када је председница привремених институција Вјоса Османи на свом профилу објавила видео снимак који почиње управо изјавом Била Клинтона о почетку бомбардовања СР Југославије 24. марта 1999. године. Одмах иза Клинтона, на снимку се појавио и албански национални херој, терориста Адем Јашари.

Тада је са тугом у Приштини примљена вест да Бил Клинтон ове године, због обавеза, неће моћи на Косово, да заједно славе бомбардовање Србије, као и слободу лажне државе.

Клинтон је уместо да лично стигне на аеродром који носи име поменутог Јашарија, у изливу љубави, али у контра смеру, подсетио како су НАТО снаге пре 25 година "успешно протерале српске снаге са Косова окончавши деценију репресије и бруталне кампање етничког чишћења". Уз поруку на друштвеној мрежи Икс постављен је видео у коме се Клинтон обраћа Американцима пре 25 година "поводом победе НАТО-а и успешног протеривања српске војске".

Са сетом и тугом, јуна ове године, присећали су се у Приштини како је Клинтон, пре само пет година, на претходну округлу годишњицу "ослобођења" био гост тадашњег председника, садашњег хашког притвореника Хашима Тачија.

Тог дана у Приштини могло се на најбољи начин видети колико Косово и Албанци воле Америку. Чак је и дан био сунчан, сунце је весело сијало, а Булеваром Била Клинтона у центру града доминирао је велики билборд са ликом Била Клинтона. Споменик Билу Клинтону у Булевару Била Клинтона био је такође окупан зрацима сунца.

На улицама биле су хиљаде грађана који су махали заставама Америке са 50 звездица и пругама, мање су дељене бесплатно, веће су коштале пет долара, а када су се на бини појавили Клинтон и бивша државна секретарка Мадлен Олбрајт, трг само што није експлодирао од радости присутних Албанаца.

Љубав према Сједињеним Државама тог дана просто се осећала у ваздуху, могла се сећи ножем. Окупљеним није сметало ни што су Клинтона, на јунској припеци, на тргу без мрве хладовине морали чекати пуних 40 минута. Кад су се Бил и Мадлен појавили, на тргу је раширена и велика застава, састављена од две, албанске и заставе САД које су ушивене и претворене у једну.

"Волим ову земљу", рекао је тог дана на скупу у Приштини Бил Клинтон, док су окупљени узвикивали како још више воле Сједињене Државе.

После је Бил испричао како му је посета Косову 12. јуна 2019. заједно са Мадлен Олбрајт била "један од најлепших догађаја којих се сећа".

Годинама пре тога приштински медији једнодушно су, када је Бил био у једној од посета, оценили како је управо он "најзаслужнији за слободу Косова".

Уз ту оцену, те 2009. у Булевару Била Клинтона у Приштини je откривен споменик Билу Клинтону.

"Клинтон долази на Косово у тренутку када су односи Косова и САД на највишем ниову. Он је супруг државне секретарке Хилари Клинтон као главне особе у америчкој дипломатији која може убрзати процес признавања Косова", писала је тог дана приштинска штампа.

Велики излив љубави "Косова" према САД догодио се и 4. јула ове године на дан америчке независности када је у организацији удружења "Пријатељи Америке" свечано опран шест метара висок споменик Билу Клинтону у Приштини на коме је приказан Бил како држи документ из 1999. године којим се одобрава улазак америчких трупа на Косово, односно на територију међународно признате државе Србије.

Након што је споменик очишћен, гарда КБС-а подигла је на јарбол заставу САД.

Као што, када је љубав обострана и приличи, мада је она из правца Косова ка Сједињеним Државама нешто јача него обрнуто, њени појавни облици присутни су по Косову на сваком кораку.

Заставама САД окићене су многе куће и по Косову и по Метохији, заставе САД су на споменицима виђеним борцима УЧК којих има на све стране око путева. Бутик у центру Приштине, близу споменика Билу Клинтону носи име по његовој супрузи Хилари. Тамо су отворена чак два бутика са истом фирмом, Хилари 1, и Хилари 2. У бутицима се, поред осталог, може наћи одећа слична моделима које је својевремено, на врхунцу моћи, носила Хилари.

Споменик у Приштини има и Мадлен Олбрајт, а на отварању, бивша секретарка захвалила је оном који је учинио да она на споменику "изгледа тако висока". Улице на Косову имају и Џорџ Буш, Весли Кларк као и Вилијам Вокер. Име Џорџа Буша носи једна од главних улица у Приштини.

Пре четири године на путу Гњилане – Урошевац постављен је споменик Џозефу Р. Боу Баједну Трећем, сину тада новоизабраног председника САД Џоа Баједна. Бо Бајден служио је после рата на Косову, у међувремену преминуо је од канцера.

У Приштини као и у градовима широм Косова више улица носи имена некадашњих америчких председника, међу њима је и Вудро Вилсон. На врху једног од познатих приштинских хотела је и копија Кипа слободе из Њујорка.