Србија и Балкан

Вучић са Ердоганом: Разговори о КиМ, БиХ и "бајрактарима"

Председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану уприличен је дочек испред Палате Србија, након чега је лидер ове земље разговарао са председником Србије Александром Вучићем
Вучић са Ердоганом: Разговори о КиМ, БиХ и "бајрактарима"© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Председник Србије Александар Вучић након састанака са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, рекао је да је уверен како ће његова посета помоћи даљем унапређењу односа.

"Захвалан сам председнику Ердогану што је увек имао вољу да посети Србију и да разговарамо о многим нелаким питањима. Данас смо причали о бројним геополитичким темама, али и проблемима са којима се суочавају Србија и Турска, али и заједно Србија и Турска", рекао је Вучић.

Он је додао да је са турским председником причао и о европском путу две државе, али и бројним глобалним иницијативама.

Председник је истакао да ће две земље завршити годину са 2,6 милијарди евра трговинске размене, а да је та цифра некада износила свега неколико стотина милиона евра. Истакао је и да је велики број турских туриста који долазе у нашу земљу, али и наших туриста који радо посећују Турску.

"Турска је земља са којом се трудимо да градимо пријатељске односе. Реч је о снажној држави, и политички и економски, не само на европском и светском нивоу", рекао је Вучић.

Додао је да оно што продубљује поверење две државе јесте договор да се успоставе много ближи односи и сарадња у оквиру војних и безбедносних односа. 

"У свим сферама наша сарадња мора да расте, захвални смо турским инвеститорима јер постоје места у Србији која опстају управо захваљујући њима", рекао је Вучић.

Два лидера причала су о ситуацији на Балкану.

"Пажљиво сам слушао Ердогана, који је говорио о ситуацији у Србији, међународном праву, али и ситуацији у БиХ и подршци коју дајемо њеном територијалном интегритету. Захвалан сам Ердогану и Турској што су желели да нас чују. Ценимо политику Ердогана који води независну и суверену политику која се води у интересу грађана. Ми смо много мања земља од Турске, али се трудимо да водимо своју политику. То је један од мостова Анкаре и Београда", рекао је Вучић.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган, навео је да је намера да се после две године поново покрену односи две земље.

"Интензивно смо радили на развоју пријатељства и веза и наша размена је поставила пут за будућност наших односа и сигнал је да постоји доста услова за побољшање", рекао је Ердоган.

Он је навео да је са Вучићем причао о ситуацији у Украјини, на Блиском истоку и другим деловима света.

"Ми смо у нашем златном добу сарадње, а економски односи управљају нашим свеукупним односима", истакао је.

Ердоган је додао да је са Вучићем разменио мишљења о ситуацији у свету и миру на Балкану.

"Јако је важно имати здрав разум кад је реч о приступу тензијама и свему што се недавно дешавало на Косову. Потврдили смо нашу решеност да заштитимо стабилност у БиХ која је врло рањива и то је чињеница коју треба узети у обзир, али и променити. Мислим да ће Србија играти врло конструктивну улогу у томе", рекао је Ердоган.

Он је рекао да Турска, која је како знамо признала нелегалну независност "Косова", подржава суверенитет Украјине и Палестине.

Председник Србије истакао је да је турском колеги захвалан што су увек, чак и кад нису сагласни, могли да разговарају.

"Захвалан сам им што разумеју проблеме на Балкану и знају да је мир једини начин на који се ти проблеми могу решити", истакао је.

И Турска и Србија су у позицији да заједно руку под руку иду напред, ка заштити мира, сагласио се Ердоган, наводећи да је ради заштите мира потребно развити и сарадњу у области наменске индустрије.

На питање да ли сарадња у области наменске индустрије значи и сарадњу у око набавке турских дронова "бајрактар", Ердоган је одговорио да је током разговора тема била и "могућности које турска индустрија има у домену одбрамбених ваздушних средстава, односно дронова, који би могли бити основа сарадње у области наменске индустрије".

Вучић је рекао да иако је турска индустрија јача, ни српска војна индустрија није за потцењивање.

"Имам велико поверење у Ердогана и његов однос према миру и стабилности и то је нешто у чему обе стране могу само да добију. Имамо много идеја, саставили смо шта све можемо да добијемо од турске војне индустрије, али шта заједно можемо да остваримо у будућности", рекао је председник Србије подвлачећи да Србију не интересују разговори, већ да жели да има снаге да одврати ратове.

image