Сулејман Угљанин, Шаип Камбери и Павле Грбовић: Како је настао нови посланички клуб у Скупштини

У Скупштини Србије недавно је шесторо посланика саставило посланички клуб

Да је у политици све могуће, ових дана се показало у Скупштини Србије када је формиран нови посланички клуб.

Шесторо посланика окупило се у групу под називом "Покрет слободних грађана (ПСГ) – Странка демократске акције Санџака (СДА Санџака) – Партија за демократско деловање (ПДД)".

Председник групе је Павле Грбовић, иначе лидер Покрета слободних грађана, док је његов скупштински заменик Ахмедин Шкријељ из странке Сулејмана Угљанина, односно СДА Санџака.

У ову групу ушао је и Шаип Камбери, политички сарадник Аљбина Куртија.

Ништа чудно за удружење Камберија и Угљанина, јер су у прошлом сазиву заједно били чланови посланичке групе "Европски региони – Војводина, Санџак, Прешевска долина", са листом војвођанских Хрвата "Заједно за Војводину".

Након што је ова мањинска листа постала део већине око СНС-а, а њихов предводник Томислав Жигманов министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Камбери је напустио посланичку групу и деловао самостално.

Највеће изненађење је како се Грбовић нашао у овом друштву. Он је у претходном периоду био млада нада опозиције и то оног блока који је представљала Странка слободе и правде Драгана Ђиласа.

Међутим, Грбовић се нашао у сукобу са ССП-ом након расписивања поновних избора у Београду. Грбовић је уз Зелено-леви блок био за излазак на биралишта, док је Ђилас тражио да се избори бојкотују.

Тако се сукоб међу коалицијом "Србија против насиља" у Београду прелио се на Скупштину Србије где су посланици ПСГ-а избачени из посланичке групе која је већ била формирана са ССП-ом.

Остаје нејасно зашто се Грбовић није придружио групи Зелено-левог фронта, него је место пронашао међу посланицима СДА и Камберија.

Подсетимо, ово су посланици који су иницирали доношење Резолуције о Сребреници у Скупштини Србије, отворено лобирају за признавање независности тзв. Косова и не крију своју сарадњу са Куртијем.