Од Гундулића и Марулића до борбе против српског света: Сплитски бранитељи против Александре Пријовић

Концерти Александре Пријовић у сплитској дворани на Грипама заказани су за 9. и 10. новембар, а организатор је загребачка фирма "Јуник"

Сплитски бранитељи окупљени у два удружења оштро су критиковали организаторе концерта српске певачице Александре Пријовић у том граду, заказане за 9. и 10. новембра, јер би требало да буду одржани уочи Дана сећања на жртве домовинског рата и Дана сећања на вуковарску жртву.

Они су истакли да "не траже њихову забрану, већ промишљеност оних који их организирају". Дани сећања на жртве домовинског рата и жртву Вуковара у Хрватској се обележавају 18. новембра.

Сплитски ветерани су на конференцији за новинаре подсетили да ће концерти бити одржани и у години обележавања петстоте годишњице од смрти "оца хрватске књижевности" Марка Марулића.

"Сведочимо поновљеном покушају културног уздизања грађана Сплита и околине наметањем музичко-културног садржаја Србије", рекли су ветерани.

Председник бранитеља Иван Турудић је рекао да "Србија овим системски и дугорочно спроводи дугорочни и детаљно разрађени план 'српског света', између осталог, и присвајањем хрватских културних величина као што су Гундулић и Марулић".

Турудић је устврдио да "не изненађује манипулација, лагање и намеран одабир датума одржавања концерата уочи Дана сећања на жртве Домовинског рата и Дана сећања на жртву Вуковара и Шкабрње".

Сматрају да су Град Сплит и организатори требало да одрже концерте у неком другом термину.

"Немојте стављати со на рану породицама погинулих бранитеља и свим Хрватима", рекао је Турудић.

Концерти Александре Пријовић у сплитској дворани на Грипама заказани су за 9. и 10. новембар, а организатор је загребачка фирма "Јуник", пренели су хрватски медији.

Они су део турнеје "Од истока до запада", која је започета са три концерта у Београдској арени у септембру 2023. године.

Турнеја је провукла велику пажњу у Хрватској, а Александра Пријовић је у децембру исте године распродала рекордних пет Арена Загреб. Процењује се да је на њеним концертима у хрватској престоници било више од 85.000 људи – више него у било ком другом граду на Балкану.

Поред Загреба, она је у Хрватској наступала и у Осијеку, Ријеци, Вараждину и Задру. Ти концерти су, такође, привукли велику пажњу публике.