НАТО командант: Не подржавамо да се мост на Ибру отвори сада

Могло би да изазове опасност на Косову и Метохији, каже Манч

Политика НАТО-а је да у овом тренутку мост на Ибру не би требало отварати, изјавио је командант Команде здружених снага у Напуљу Стјуарт Манч.

"Требало би да буде део дијалога између заинтересованих страна. То је политичко питање у овом тренутку, а не војно. Разлог што се сада не отвара због могућности да би могло да изазове опасност и угрози слободу кретања на Косову", рекао је он.

Он је у изјави за медије након примопредаје дужности на челу КФОР-а рекао да је Алијанса већ 25 година на Космету, те да је неколико претходних година било изазовно по питању стабилности, због чега су повећали број трупа.

"Има изазова, неки су домаћи, а неки интернационални", рекао је Минч.

Напоменуо је да КФОР има отворену комуникацију са свим безбедносним снагама у региону да би разумео које су им активности.

"Те организације биле су транспаренте у комуникацији са КФОР-ом, и у овом тренутку не видимо разлога за забринутост", рекао је он.

Мандат КФОР-а је, како истиче, да не ради на трансформацији такозваних косовских безбедносних снага (КБС).

"То је друга посебна НАТО организација, друге нације раде са КБС, то је ван НАТО-а и КФОР-а. И друге НАТО организације раде на цивилној заштити самој", рекао је Манч.

На питање да је Курти затражио да се Копнена зона безбедности врати на ону од пре 2001. године, Манч је истакао да није спреман да о томе дискутује у овом тренутку.

Он је такође истакао да Кфор ради са свим заједницама на Косову, и да постоји интеракција са српском заједницом, како би обезбедио слободу кретања и безбедност и сигурно окружење.

На питање да ли је Кфор био обавештен од стране тзв. косовске полиције да ће акције затварања српских институција бити предузете, Манч је одговорио:

"Косовска полиција је први, Еулекс други, КФОР трећи безбедносни фактор. Комуникација између ових организација је важна и у доброј вољи."