Србија и Балкан

Мађарска објавила: Зелено светло ЕУ за Реформску агенду Србије

Мимо осталих земаља које су кандидати за чланство у ЕУ, за Србију је Брисел одредио посебан услов за добијање новца – дијалог с Приштином, који за ЕУ значи и признавање независности тзв. Косова
Мађарска објавила: Зелено светло ЕУ за Реформску агенду СрбијеGetty © Sean Gallup

Земље чланице Европске уније дале су зелено светло за Реформску агенду Србије, што отвара пут за почетак претфинансирања током мађарског председавања, објављено је на званичном налогу Мађарске као председавајуће ЕУ на мрежи Икс.

"Реформске агенде Албаније, Косова, Црне Горе, Северне Македоније и Србије одобрене су у складу са новим Инструментом за реформу и раст, вредним шест милијарди евра", наводи се у саопштењу.

Тиме се, како се додаје, утире пут за почетак претфинансирања током мађарског председавања.

"Подршка интеграцијама Западног Балкана остаје кључни приоритет мађарског председавања", закључује се у саопштењу.

Након усвајања Реформске агенде у Комитету за ИПА, у којем су представљене све државе чланице ЕУ, биће донета и Одлука о спровођењу Европске комисије.

Влада Србије усвојила је 3. октобра Реформску агенду Републике Србије, документ чији је циљ да убрза све покренуте реформе, онако како су већ трасиране у преговорима о чланству са ЕУ. Припремљен је у сарадњи институција Републике Србије, њих 37 и Европске комисије, као одговор на понуду Европске уније за убрзане припреме за чланство кроз План раста ЕУ за Западни Балкан.

Реформска агенда Србије обиман је стратешки документ у којем су детаљно наведени сви они кораци, односно мере, које ће институције Србије предузети како бисмо брже напредовали у бројним реформама на путу ка чланству у ЕУ, а са друге стране и повукли новац намењен Србији из Европског фонда за раст.

У четири реформске области предвиђено је 98 мера.

До краја године Србија треба са ЕУ да усагласи и да ратификује у Народној скупштини и два финансијска инструмента, који ће бити саставни део Плана раста, што је услов да повучемо средства намењена нашој држави. За Србију би, према методологији Европске комисије, прва транша требало да буде у износу од око 112 милиона евра, од укупно 1,58 милијарди евра, колико ће нам бити на располагању до краја 2027. године, односно у наредне нешто више од три године, уколико остваримо све што је Реформском агендом предвиђено, саопштило је раније Министарство за европске интеграције.

У Реформској агенди наведени су посебно и општи услови као што је владавина права, која је примарни услов за било какав дијалог свих са Европском унијом, уз додатни предуслов специфичан за Београд и Приштину, који се односи на конструктивни приступ дијалогу између Београда и Приштине, у којем Београд већ доследно учествује.

image