Амбасада Русије у Србији поручила руским медијима: Све радите како треба!

Позивамо званичнике са седиштем у Бриселу да се не заносе у њиховом изигравању цензора, што нема никакве везе са демократијом и транспарентношћу, поручили су у руској амбасади у Београду

Амбасада Руске Федерације у Србији саопштила је да је револтирана безобзирношћу са којом једна од "говорећих глава" Европске комисије Петер Стано захтева да Србија "хитно предузме мере за борбу" против руских медија.

"Сада, међутим, постаје апсолутно јасно по чијем је налогу радила НВО 'Репортери без граница', чији је одговарајући извештај у супротности не само са здравим разумом и професионалном новинарском етиком, већ и са фундаменталним принципима поштења и непристрасности", наводи се у саопштењу.

У амбасади истичу да су уверени да су грозничави покушаји бирократије ЕУ осуђени на пропаст, у најгорим традицијама средњовековне инквизиције, да се становништву европских земаља вештачки ограничи приступ информацијама и да је све то очигледан показатељ њене сопствене неубедљивости пред лицем истине.

"Позивамо званичнике са седиштем у Бриселу да се не заносе у њиховом изигравању цензора, што нема никакве везе са демократијом и транспарентношћу. Дубоко смо захвални запосленима у медијима који су изложени незаслуженом прогону на Западу. Тешкоће које сада морате да превазилазите само потврђују: све радите како треба!", поручила је руска амбасада.

Подсетимо, портпарол Европске уније Петер Стано, у јеку све већег прогона руских медија, изјавио је да Србија "мора да предузме хитне мере у борби против дезинформација руских медија".

Он је тако реаговао на извештај "Репортера без граница" који су читав пројекат посветили нашој медијској кући, посебно тражећи да се забрани рад РТ Балкан.

Стано је рекао да су руски јавни медији, укључујући РТ у "свим његовим облицима", постали инструмент Кремља у рату против Украјине и "канал за ширење и манипулацију информацијама".