Вучевић данас на самиту Берлинског процеса

Српски премијер рекао је да ће председник привремених приштинских институција Аљбин Курти такође бити у Берлину, да нема билатерални састанак са њим, али да ће бити у формату где ће се налазити заједно

У Берлину ће данас бити одржан самит "Берлинског процеса" на којем ће учествовати председник Владе Србије Милош Вучевић, а домаћин скупа биће немачки канцелар Олаф Шолц.

Данашњим самитом у Берлину обележава се десет година овог процеса, а на јубиларном скупу учествоваће и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Како је саопштено из Владе Србије, премијер Вучевић ће у оквиру Берлинског процеса учествовати на панелима посвећеним регионалној сарадњи и заједничком регионалном тржишту, као и Зеленој агенди, повезивању и енергетици.

Шолц ће, како се очекује, званично отворити самит заједно са Урсулом фон дер Лајен, а потом ће одржати два радна састанка и радни ручак на којима ће са учесницима разговарати о темама као што су регионална сарадња и заједничко регионално тржиште, зелена агенда за Западни Балкан, а тема ће бити и будућност Берлинског процеса.

Предвиђено је, према најави из немачке владе, да се потпише Декларација подршке Акционом плану о заједничком регионалном тржишту, као и Споразум о приступу високом образовању.

Вучевић је уочи Самита рекао да је Берлински процес значајан за регионалну стабилност, као и да је уз мањи или већи успех остварио резултате који нису за потцењивање, те да је Србији важно све што доприноси стабилизацији региона, све што нас удаљава од сукоба и што доноси бенефит за грађане, што ствара услове за раст плата и пензија.

Он је додао да у Берлин иде, не са страхом, већ са дозом опреза, јер, како је рекао, увек постоји опција да неко и тај скуп искористи за неку оптужбу на рачун Србије.

Премијер је изразио забринутост да би могла да се догоди и нека нова провокација Приштине, али се, како је рекао, нада да тога неће бити.

Вучевић је додао да ће и председник привремених приштинских институција Аљбин Курти такође бити у Берлину, да нема билатерални састанак са њим, али да ће бити у формату где ће се налазити заједно.

Берлински процес је покренут 2014. године на иницијативу тадашње немачке канцеларке Ангеле Меркел и од тада се самит одржавао у разним градовима, у Лондону, Паризу, Бечу, Познању... На самиту, који се одржава најмање једном годишње, састају се лидери Западног Балкана и њихови партнери, уз присуство представника институција ЕУ, међународних финансијских институција и цивилног друштва.