Србија и Балкан

Почиње самит Берлинског процеса: Шта је поручио Шолц "пријатељима" из Београда и Приштине

И даље сам уверен да ваша будућност лежи у ЕУ, а да тамо води само један пут - потпуно спровођење споразума које сте већ постигли, поручио је немачки канцелар Србији и тзв. Косову
Почиње самит Берлинског процеса: Шта је поручио Шолц "пријатељима" из Београда и Приштине© TANJUG/ Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljević

У Берлину је данас почео самит Берлинског процеса, чији је домаћин немачки канцелар Олаф Шолц.

Он је данас изјавио да је Европска унија комплетна једино са Западним Балканом као својим делом, као и да би земље тог региона требало да "предузму даље кораке ка заједничкој будућности".

Шолц је додао да "сви знамо колико је регион Западног Балкана још обликован сукобима из прошлости", као и да је време да се они превазиђу.

"Зато желим да поручим нашим пријатељима из Београда и Приштине, немојте допустити да вас прошлост врати уназад са пута према мирној и просперитетној будућности. И даље сам уверен да та будућност лежи у ЕУ, а да тамо води само један пут - потпуно спровођење споразума које сте већ постигли. Опредељени смо за решавање билатералних питања у духу сарадње и мирољубивим средствима. То је оно за шта се Берлински процес залаже", рекао је Шолц.

Истовремено, он је похвалио деблокаду ЦЕФТА споразума о слободној трговини, јер то, рекао је, омогућава активирање неколико других споразума, попут споразума о радним дозволама и рутама е-трговине.

"Деблокада ЦЕФТА споразума није једина одлука коју доносимо данас. Потписаћемо и два документа који ће људима олакшати свакодневни живот, први, нови акцијски план за заједничко регионално тржиште, темељни документ за даље продубљивање привредне интеграције. Обухватајући и социјалне и радне аспекте сарадње и мобилности, ово ће учинити прекогранични рад мање компликованим и значајно ће вас приближити стандарду ЕУ", рекао је Шолц.

Фон дер Лајен: Да гледамо напред, ка будућности 

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је данас да ће се током самита Берлинског процеса разговарати о досадашњим достигнућима, али и будућности у којој су свих шест партнера са Западног Балкана део ЕУ.

Фон дер Лајен је на друштвеној мрежи Икс истакла да се овогодишњим самитом обележава 10 година Берлинског процеса и поручила да је зато "добро бити у Берлину са нашим партнерима са Западног Балкана".

"Да се ​​осврнемо на наша достигнућа, али посебно да гледамо напред. Ка будућности у којој су свих шест западнобалканских партнера део наше Уније", поручила је Фон дер Лајен.

image