Србија и Балкан

Драма у Луци Бар: Радници са повишеним нивоом олова у крви две недеље без лекарске помоћи

"Порт оф Адрија" је приватизовани део Луке Бар, а радници, између осталог, раде претовар руда и тешких метала
Драма у Луци Бар: Радници са повишеним нивоом олова у крви две недеље без лекарске помоћи© Photo by Pierre Crom/Getty Images

Већ две седмице радници предузећа "Порт оф Адрија" имају вишеструко повишен ниво олова у крви, али надлежне здравствене институције нису предузеле ништа да их лече, нити да утврде како је дошло до тровања тим тешким металом који је изузетно опасан по здравље, пишу подгоричке "Вијести".

Како наводе, јуче им је потврђено да 58 од 63 тестирана радника има повишен ниво олова у крви, да су обраћали изабраним лекарима, али да помоћ нису добили.

Из Института за јавно здравље су саопштили да су добили опис од једног радника и да верују да су, како наводе,"колеге из надлежних здравствених установа предузеле све непоходне мере".

Извор "Вијести" тврди да су се у петак обратили Инспекцији заштите и здравља на раду, која би требало да утврди како је дошло до тровања.

"Порт оф Адрија" је приватизовани део Луке Бар, а радници између осталог, раде претовар руда и тешких метала.

Дозвољена вредност олова у крви је 28, а извор подгоричког дневника тврди да је код дела радника та вредност три или више пута већа, док један од њих наводно има концентрацију олова у крви 119.

Председник Синдикалне организације Зоран Мартиновић рекао је листу да је, када су схватили да њих неколико имају тај проблем, захтевао састанак менаџмента, заштитника на раду и стручњака који ће им објаснити са чиме се то сусрећу.

Према његовим речима већина радника има проблема са здрављем, а најчешћи симптоми су главобоља и отежано дисање.

"Треба ли да чекамо да радници почну да падају? У једном моменту то ће прећи границу коју више нећемо моћи да исправимо. Један стручњак нам је рекао да ситуација није још погубна, да све може да се регулише, да све зависи од организма", испричао је Мартиновић.

Исти проблем имају и радници АД Лука Бар, тврди он, а сви су у додатном проблему јер раде једни до других, са истим или различитим рудама које се мешају и на терену и у ваздуху.

Из кабинета извршног директора "Порт оф Адрија" јуче нису одговорили на позиве "Вијести", а питања у вези са овом ситуацијом упућена су им и писаним путем.

Подсећају да је ова компанија настала приватизовањем бивших Контејнерских терминала Луке Бар почетком 2014. године. Турски "Глобал Портс" сада је већински власник компаније која послује у делу барске луке.

Из Института за јавно здравље кажу да се чека одговор токсиколога, али не прецизирају којег, пишу "Вијести" и наводе да иако Црна Гора има клиничког токсиколога, докторку Сандру Ђурановић, она раднике барске компаније не може да лечи, јер у систему Црне Горе није призната као токсиколог па би, како каже, због тога могла бити и кривично гоњена.

image