Србија и Балкан

Забрана укинута, али на Мердару километарска колона: Шлепери са српском робом стоје данима

Док возачи шлепера са српском робом чекају, неки од четвртка, тзв. Косово је већ награђено за дозволу да српска роба може на КиМ, уместо УНМИК-а, Приштину ће у ЦЕФТА споразуму убудуће представљати косовски званичници
Забрана укинута, али на Мердару километарска колона: Шлепери са српском робом стоје данима

Шести дан после одлуке власти у Приштини да делимично укину забрану увоза робе из Србије колона шлепера на административном прелазу Мердаре, преко ког је улаз ове робе једино дозвољен, јутрос је дуга скоро три километра.

У колони је више од стотину шлепера, по проценама возача можда и 150, а неки од возача у колони кажу да на улаз на територију КиМ чекају још од четвртка увече. Други тврде да још од суботе преко прелаза није прешао ни један камион.

У овом тренутку нема информација шта се дешава на царинском терминалу на Мердару, на косовској страни. Возачи који су у колони и који данима чекају да пређу овај административни прелаз кажу за РТ Балкан да је према њиховим информацијама на терминалу много камиона, да приштинске власти пуштају дневно тек по двадесетак шлепера и то до 16 часова и да нико од њих не зна када ће моћи да настави пут.

"У колони су и шлепери који транспортују робу из Србије чији је пролаз дозвољен од прошле среде, али и камиони који возе страну робу на КиМ, камиони који су у транзиту. Стоје и камиони који би требало да иду на терминал у Приштини, не на овај на Мердару, ни они не могу да прођу, зашто не знамо", каже један од возача са Мердара.

"Возим робу за Приштину, кисеоник, кажу да је терминал пун, неки од људи овде не могу да прођу од четвртка. Чекамо да се испразни терминал, онда ће пустити неколико камиона, и све тако", речи су једног од возача.

Други возач прича да вози српску робу из Суботице за Призрен, на Мердару је од суботе, и додаје да не зна шта се дешава.

"Кажу, двадесет камиона пуштају дневно, више не, ја сам 80 и неки по реду, у петак би требало да прођемо. Нико нам ништа не говори да ли ће доћи до неке промене", речи су овог возача.

Међу возачима данас се појавила и информација, више гласина, да ће бити формирана посебна колона шлепера који возе европску робу и који ће бити издвојени, а затим пропраћени до терминала у Приштини док ће камиони са српском робом остати да чекају у реду на Мердару.

По информацијама из Грачанице, других српских енклава на КиМ, у продавницама стидљиво су почели да се појављују производи из Србије, за сада ретки и у мањим количинама.

Иначе, приштинске власти средином прошле недеље донеле су одлуку да се дозволи улаз на КиМ робе из Србије, али само преко административног прелаза Мердаре и уз строгу контролу.

По речима возача шлепера који су успели да уђу на КиМ са шлеперима са српском робом, камионе обилазе посебно обучени пси, затим се иде на скенер, контрола траје сатима. Из Приштине је саопштено да ће камиони са српском робом преко Јариња и Брњака моћи тек кад се на тим прелазима набаве и инсталирају скенери за контролу.

И док српска роба стоји на Мердару, приштинска страна већ је награђена са ово назови "попуштање Србији" па ће их на састанцима ЦЕФТА убудуће, уместо УНМИК-а, представљати приштински званичници.

image