Србија и Балкан

Курти: Морамо се чувати страног утицаја, посебно Кине

ЕУ мора да обезбеди да фондови ЕУ буду повезани са вредностима ЕУ – Берлински процес је тај који приближава наш регион ЕУ, а не 'Пекиншки процес' који води ка БРИКС-у, поручио је премијер тзв. Косова
Курти: Морамо се чувати страног утицаја, посебно Кине© AP Photo/Ebrahim Noroozi/Tanjug

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти поводом 10. годишњице Берлинског процеса казао је да упркос унутрашњим и спољним изазовима, тај процес остаје покретачка снага за европске интеграције и нит која повезује западнобалканску шесторку.

Курти је додао да је заједничко регионално тржиште једно од највећих достигнућа Берлинског процеса и оцењује да је нови замах добијен након превазилажења "ћорсокака" у оквиру ЦЕФТА-е.

"Берлински процес је почео у августу 2014, убрзо након што је проширење ЕУ паузирано и Русија заузела Крим. Десет година касније, европска безбедност се није променила набоље, али је одговор на руски напад био другачији. Украјина, Молдавија и Грузија су сада кандидати за ЕУ, Шведска и Финска су приступиле НАТО, а западнобалканска шесторка се вратила на дневни ред ЕУ", казао је Курти.

Како је додао, већ деценију Берлински процес игра кључну улогу у приближавању региона Западног Балкана и напредовању ка ЕУ.

Упркос унутрашњим и спољним изазовима, каже Курти, Берлински процес остаје покретачка снага за европске интеграције и нит која повезује западнобалканску шесторку.

"То је оно што ми данас признајемо и славимо овде у Берлину. Заједничко регионално тржиште (ЦРМ) је једно од његових највећих достигнућа. Нови замах је добијен након превазилажења ћорсокака у оквиру ЦЕФТА-е. Сада можемо напредовати другачијим темпом, са једнакошћу у центру и грађанима као крајњим корисницима", наводи.

Наводећи да је План раста ЕУ сада одобрена реформска агенда, Курти каже да његова имплементација мора да прати приступ "трке ка врху".

"Током једне деценије, постигнут је значајан напредак у Берлинском процесу, али је потребно више акција. Парадокс је настао у јануару ове године када су грађани Косова добили безвизни режим у ЕУ, али им је и даље недостајала слобода кретања у Босну и Херцеговину. Док ентитет Република Српска одбија ратификацију споразума о мобилности за слободно кретање са личном картом, који је моја земља прва у региону ратификовала у Парламенту, одлучио сам да прекинем чекање. Почев од 1. јануара наредне године, Косово ће једнострано дозволити слободно кретање носиоцима личне карте Босне и Херцеговине", наводи.

Истичући да је повезивање од суштинског значаја за Берлински процес, Курти наглашава да се регион мора чувати од страног утицаја.

"Морамо се чувати страног утицаја, посебно Кине, која је уложила велика средства у нашег северног суседа, потписујући Споразум о слободној трговини и обавезу за заједничку будућност са Кином. ЕУ мора да обезбеди да фондови ЕУ буду повезани са вредностима ЕУ – Берлински процес је тај који приближава наш регион ЕУ, а не 'Пекиншки процес' који води ка БРИКС-у. Косово је било и биће глас разума и носилац стандарда у овом процесу, али не треба да стојимо сами у гурању и заштити основних вредности ЕУ", поручује.

Курти наводи да ће за два месеца бити обележене две године од када је "Косово" поднело захтев за чланство у ЕУ.

image