Пленковић поново ударио на Милановића: Он ради за Русију

Шеф хрватске дипломатије Гордан Грлић Радман раније је изјавио да Русија финансира предизборну кампању председника Зорана Милановића и предложио да га Сабор смени мање од два месеца пре председничких избора

Хрватски премијер Андреј Пленковић је, након учешћа на састанку на врху лидера Берлинског процеса у Берлину, оштро критиковао председника те земље Зорана Милановића, оптуживши га да "заступа руске интересе", чиме "руши спољнополитички кредибилитет Хрватске".

Пленковић је новинарима рекао да је занимљиво да хрватска опозиција никад није затражила проверу нити једне од, како је навео, "лажних Милановићевих теза".

"Милановић је годинама говорио о томе да смо ми велеиздајници, да заступамо нечије туђе интересе, бриселске интересе, да смо неки послушници, да радимо по нечијем налогу, а не у хрватском интересу. Ја нисам чуо опозицију нити један једини пут да је покренула било какву иницијативу да проверава његове наводе", рекао је Пленковић.

Пленковић је подсетио да је Милановић за Хрватску демократску заједницу (ХДЗ) рекао да је нацистичка странка.

"Нисам чуо иницијативу 'хајде да проверимо да ли је то истина или није', и тражити од њега одговорност и да се извини ХДЗ-у за такве изјаве. Ја то никад у нашем политичком простору нисам чуо", рекао је Пленковић.

Пленковић је упитао у чијем интересу је Милановић био против да учествује, на пример, у иницијативи три мора.

"Иницијатива три мора, коју је покренула председница Грабар-Китаровић с председником Пољске, повезује Балтик, Црно море и Јадран. Он не жели тамо да иде, не жели да чује за ту иницијативу. Шта ради с тим? Слаби је. У чију корист? Па у корист онога који је иза те иницијативе, а није у њој, а то је Русија", рекао је хрватски премијер.

Он је питао и у чију корист је Милановић "нападао све оне у Хрватском сабору да ће их прогонити као враг грешну душу ако буду за чланство Финске и Шведске у НАТО-у? За чију је то корист? За чију корист је спречити проширење НАТО-а".

Претпоставља, каже, да је то вероватно за корист Русије.

"За чију корист је ако Милановић практично већ три године не заговара подршку Украјини? Он је вероватно једини европски лидер који се није састао са Зеленским у три године. Ниједном није отишао у Кијев. Није нашао за потребно да као председник Хрватске, тада под оном лажном егидом о нормалном председнику и с некаквим карактером, ако ниједан једини пут није направио ништа за Украјину", рекао је Пленковић.

Морамо се, сматра, запитати чија је то политика, наводи Пленковић и додаје: "Коме на корист? Хрватској сигурно не."

Пленковић је оптужио Милановића да се "лажно представља да штити хрватске националне интересе". 

Додао је и да Милановић не поштује Дан државности Хрватске истакавши да је то једини председник земље који својим грађанима не честита Дан државности, који у складу са хрватским законима.

Шеф хрватске дипломатије Гордан Грлић Радман у петак је изјавио да Русија финансира предизборну кампању председника Зорана Милановића, којег је оптужио да наноси штету хрватским интересима и предложио да га Сабор смени мање од два месеца пре председничких избора, на којима ће Милановић поново бити кандидат.

На то је реаговала опозиција која истиче да су то озбиљне оптужбе те да ће тражити извештај Одбора за унутрашњу политику и националну безбедност да би се те тврдње провериле.