Гујон: Швајцарски недељник "Велтвохе" назвао Србију "чудом Балкана"

Овакав објективан и детаљан начин представљања Србије доприноси бољем разумевању наше земље у међународној јавности, посебно на немачком говорном подручју, истакао је Гујон

Директор Канцеларије за јавну и културну дипломатију Арно Гујон захвалио се швајцарском недељнику "Велтвохе" који је у свом најновијем броју објавио посебан додатак "Србија – чудо Балкана".

Недељник "Велтвохе", са традицијом другом 91 годину постојања, истиче успехе Србије поткрепљене текстовима о истакнутим личностима из економског, политичког, културног и јавног живота, док је посебна пажња посвећена српској историји, изазовима и жртвама које је српски народ поднео током ратова 20. века, наводи се у саопштењу Канцеларије.

Посебан део је посвећен Косову и Метохији, где се наводи да је то колевка нације као што је изворна Швајцарска за Швајцарце. Лист пише да су многе православне цркве и манастири на Косову порушени и спаљени од стране албанских екстремиста, а да су многи од тих објеката били стари вековима.

"Овакав објективан и детаљан начин представљања Србије доприноси бољем разумевању наше земље у међународној јавности, посебно на немачком говорном подручју. Препознат је напредак Србије у области економије, инфраструктуре и дигитализације", наводи се у саопштењу.

Гујон се посебно захвалио на истицању историјске борбе српског народа за слободу, као и на пажњи посвећеној личностима попут Николе Тесле, Новака Ђоковића и Александра Вучића који својим вредним радом и талентом представљају Србију у најбољем светлу.

У додатку се подсећа и на ексклузивни интервју председника Србије Александра Вучића, који је "Велтвохе" објавио почетком јуна када је изазвао велику међународну пажњу светске јавности.

Уредник и историчар Кристоф Мергели написао је ауторски текст под насловом "Срби јуначки народ" у којем објашњава историјске сукобе на Балкану, од битке на Косову, преко Балканских ратова, Првог и Другог светског рата, до НАТО агресије 1999. године.

Мергели је такође посветио чланак једном од највећих светских научника Николи Тесли, у којем пише како је српски геније променио свет. Осврнуо се и на улогу професора Арчибалда Рајса, швајцарских лекара и медицинских сестара и њихову помоћ српској војсци и народу у Балканским ратовима и Првом светском рату, истиче Гујон.

"Желим да се захвалим нашем амбасадору у Берну Горану Брадићу и његовом заменику Бојану Стојановићу који су уложили велики труд и пружили све потребне информације на немачком језику како би овај додатак посвећен Србији био комплетан. У наредном периоду Канцеларија за јавну и културну дипломатију ће наставити добру сарадњу са Министарством спољних послова са циљем да представимо на што бољи начин Србију у свету", закључио је Гујон.

Значајан део ове публикације посвећен је нашем најбољем тенисеру свих времена Новаку Ђоковићу. Исцрпан текст написао је новинар Том Кумер, истичући његове успехе и карактер, називајући га "тениским ратником изузетне снаге".