Србија и Балкан

Вулин за РТ Балкан: ЕУ први пут има реалну алтернативу, а то је БРИКС (ВИДЕО)

Потпредседник Владе Србије Александар Вулин навео је да још није одлучено ко ће представљати Србију на самиту у Казању

Србија ће сигурно имати свог представника на самиту БРИКС-а у Казању, али се још не зна ко ће је представљати и та одлука ће бити донета наредних дана, поручио је потпредседник Владе Србије Александар Вулин у разговору за РТ Балкан.

"БРИКС је први пут постао реална алтернатива ЕУ и Србија би била јако неодговорна да не истражи шта то БРИКС нуди. Земље БРИКС-а од нас не траже ништа, не траже ниједан политички уступак. Никоме из БРИКС-а није пало на памет да нам тражи да признамо Косово, да се одрекнемо Републике Српске, да уведемо санкције Русији, а могу да нам понуде много више него што ми можемо и да затражимо. Били бисмо веома неодговорни да не будемо ту, и да не истражимо све што БРИКС нуди, а нуди много", истакао је Вулин.

Он додаје да се нада да ће Казањ бити само једна од прилика да се Србија упозна и створи тешње везе са организацијом коју предводе Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафричка Република.

Рано је, међутим, још говорити још о чланству Србије у БРИКС-у, уверен је.

"Србија је на европском путу и званична српска политика је усмерена ка ЕУ. Уложили смо толике деценије у ЕУ да би било неодговорно да само у једном тренутку кажемо да све то што смо радили више није битно", упозорава Вулин.

Потпредседник Владе Србије додаје и да је важно да Србија пре свега сазна каква ће бити политика проширења БРИКС-а, које земље ће прихватати и какви ће бити услови за чланство.

"Ипак, по први пут имамо да размишљамо о нечему а да то није ЕУ. Први пут имамо све чвршћи савез који прераста у организацију која ће можда бити отворена за Србију. Оно што је сигурно јесте да је Србија у БРИКС-у међу пријатељима, и да је то оно што треба да нас усмерава. Кад год сам разговарао са лидерима земаља БРИКС-а нико нам никад није рекао да ако постанемо чланови, не смемо да будемо чланови ЕУ. А бојим се да лидери ЕУ уопште не би разумели идеју да можемо да будемо чланови БРИКС-а и ЕУ", истиче Вулин.

Србија, према његовим речима, мора озбиљно да размисли о сопственим интересима и о томе куда иде. А како потпредседник Владе Србије верује, "велико је питање да ли ЕУ заиста жели Србију".

БРИКС, појашњава он, нуди огромне могућности, попут приступа тржишту које окупља толике милијарде људи, тржишту савеза чији је БДП већи него БДП групе Г7. Они контролишу 51 одсто светског гаса, 47 одсто светске нафте, а и банка коју је формирао БРИКС је, према Вулиновом мишљењу, "занимљив начин кредитирања и финансирања и земаља које нису чланице БРИКС-а".

"Све су то веома занимљиве ствари око којих прво морамо више да научимо, али и да будемо отворени према њима. Србија је до јачања БРИКС-а била окренута само ка ЕУ и нисмо имали други пут ни други избор. Ово је први пут да се појавила реална алтернатива о којој треба да научимо све што можемо и да видимо шта су српски интереси. Србија мора да на првом месту води рачуна о себи. Знам да ово звучи себично, али након деценија рада са ЕУ, учили смо од најбољих кад је у питању себичност", закључује Вулин.

image