Србија и Балкан

Нетанјаху о нападу на војну базу ИДФ-а: Наставићемо са ударима на Либан, укључујући и Бејрут

Израелски министар одбране Јоав Галант је нагласио озбиљност напада, и поручио да ће Хезболах добити снажан одговор
Нетанјаху о нападу на војну базу ИДФ-а: Наставићемо са ударима на Либан, укључујући и Бејрут© Abir Sultan/Pool Photo via Tanjug/AP

Израел ће наставити немилосрдне ударе на Хезболах широм Либана, укључујући и Бејрут, поручио је израелски премијер Бенјамин Нетанјаху током посете војној бази коју је Хезболах напао дроновима.

"Водимо тешку кампању, наставићемо да се боримо. Плаћамо болне цене. Наставићемо немилосрдне ударе на Хезболах у свим деловима Либана, укључујући и Бејрут", рекао је израелски премијер.

Нетанјаху je одбацио оптужбе да су израелске трупе намерно гађале мировњаке УН у Либану (УНИФИЛ), рекавши да је у питању "апсолутна лаж" и поновио позив да мировњаци УН што пре напусте борбене зоне.

Он је истакао да израелска војска ради све што може да избегне да нанесе штету особљу УНИФИЛ-а, док гађа Хезболах, пренео је Ројтерс.

"Ипак, најбољи начин да се осигура безбедност чланова УНИФИЛ-а је да прате израелски захтев и привремено се склоне", рекао је Нетанјаху.

Израелски премијер је јуче  казао да "терористи Хезболаха у Либану користе УНИФИЛ као људски штит".

Израелски министар одбране Јоав Галант је обавестио америчког колегу Лојда Остина о смртоносном нападу дронова либанског покрета Хезболах, саопштено је из његове канцеларије.

Галант је нагласио озбиљност напада, додајући да ће Хезболах добити снажан одговор, навело је министарство одбране, пренео је "Тајмс ов Израел".

У синоћњем нападу дронова Хезболаха погођена је војна база на северу Израела, у близини града Бињамине, при чему су погинула четири израелска војника, а више од 50  је рањено, укључујући и осморо теже повређених.

Израелски министар је такође истакао да израелска војска предузима мере координације са мировним снагама УН у Либану (УНИФИЛ) како би се избегло да њихови припадници буду повређени.

Галант је истовремено захвалио Остину због тога што је одлучио да у наредним данима пошаље Израелу батерију америчког противракетног система ТХААД.

image