Србија и Балкан

Откривен узрок тровања радника у Луци Бар: Концентрација олова и арсена десет пута већа од дозвољене

Директор Агенције за заштиту животне средине Милан Газдић је рекао да би грађани требало да избегавају то подручје, око Луке Бар док се не спроведу све мере које буде наложила еколошка инспекција
Откривен узрок тровања радника у Луци Бар: Концентрација олова и арсена десет пута већа од дозвољенеGetty © stock photo

Концентрације олова и арсена у окружењу Луке Бар веома су високе, саопштио је данас директор Агенције за заштиту животне средине Милан Газдић. Он је навео да је на основу резултата мерења која је извршио Центар за екотоксиколошка истраживања током првог циклуса мерења у 2023. години у окружењу Луке Бар, закључено да су концентрације олова и арсена веома високе и да је концентрација арсена чак 10 пута већа у односу на прописане циљне вредности.

Институт за јавно здравље је, како наводи Газдић у изјави за РТЦГ, прописао мере које треба да се спроведу и еколошка инспекција би требало да, уколико је дошло до тих великих прекорачења, затвори извор загађења.

Газдић је рекао да би грађани требало да избегавају то подручје, око Луке Бар, док се не спроведу све мере које буде наложила еколошка инспекција

Еколог: Немар послодавца према радницима и животној средини

Еколог Вук Иковић је коментарисао тровање радника у компанији "Порт оф Адрија" и истакао да је реч о немару послодавца према радницима и према животној средини. Иковић истиче да послодавац није испоштовао прописе што је довело до тога да радници буду угрожени. Додаје да се ово мора решити хитно, те да су на потезу институције система.

 "Тровање тешким металима као што је олово је једно од најтежих, најакутнијих тровања које може да се деси у човековом организму и одражава се на виталне органе, значи и на срце и на јетру, на бубреге... Ко ће да плати здравље тих људи? Може ли се здравље једног човека и вредност једног виталног органа, једног срца, израчунати", упитао је Иковић, пренео је портал РТЦГ.

Министар поморства Филип Радуловић затражио је јуче хитну истрагу поводом случајева тровања оловом радника у компанији "Порт оф Адрија".

Подгоричке "Вијести" објавиле су раније да им је потврђено да 58 од 63 тестирана радника компаније "Порт оф Адрија" има повишен ниво олова у крви, да су обраћали изабраним лекарима, један од њих и Институту за јавно здравље, али да нису добили помоћ.

"Порт оф Адрија" је компанија настала приватизацијом бивших контејнерских терминала Луке Бар почетком 2014. године. Турски "Глобал Портс" сада је већински власник компаније која послује у делу барске луке.

image