Србија и Балкан

Ковић: Срби имају право на историју коју неће писати самопроглашени колонијални управници

Намера да се одреди шта ће писати у уџбеницима историје за српске ђаке "заиста излази из компетенција сваке колонијалне управе", каже историчар
Ковић: Срби имају право на историју коју неће писати самопроглашени колонијални управнициGetty © pic_studio

Поводом покушаја "крњег" Уставног суда БиХ да се меша у наставу историје у Републици Српској, историчар Милош Ковић истиче да амбиције трибунала да пишу историју српског народа нису нове.

Ковић је подсетио да су се Срби са таквим покушајима суочили још 1909. године у такозваном Загребачком велеиздајничком процесу, потом Бањалучком процесу 1915/1916. године, па све до Хашког трибунала.

"Не заборавимо да је главна амбиција Хашког трибунала била да пише историју српског народа, како би се Србима ударио жиг кривице, која је на земљама НАТО пакта за разбијање југословенске државе", нагласио је Ковић, професор Филозофског факултета Универзитета у Београду.

Реч је о томе да жртве буду проглашене за злочинце, при чему су главне жртве ратова и разбијања Југославије били управо Срби, објаснио је.

"Као што је суђено првом председнику Републике Српске (Радовану Караџићу) који се сада налази у британским казаматима, тако се данас суди данашњем председнику Републике Српске Милораду Додику", каже Ковић.

Он указује да намера да се одреди шта ће писати у уџбеницима историје за српске ђаке "заиста излази из компетенција сваке колонијалне управе".

Ковић подсећа да сваки народ, па и Срби имају право на слободу и истину, што им нико не може одузети.

"Ми имамо право на истину и имамо право на историју. Нашу историју неће писати западни србофобични медији нити самопроглашени колонијални управитељи БиХ", поручио је Ковић за Срну.

Он је истакао да увек постоје покушаји да се утврђене историјске чињенице оспоре због политичких интереса и подсетио да је тако Хитлерова Немачка оспоравала утврђене историјске чињенице о кривици за избијање Првог светског рата.

Ковић наглашава да су утврђене чињенице да су Срби били спремни да живе са свима у заједничкој држави и да су били последњи који су напустили југословенску идеју.

"Срби су били спремни на све компромисе. Рат је почео тако што су до зуба наоружани муслимански сецесионисти, подржани од Хрватске, напали касарне Југословенске народне армије. Тако је рат почео и у Хрватској и у БиХ", навео је Ковић.

Према његовим речима, рат је почео тако што су погажени закони СР БиХ прегласавањем Срба од друга два народа.

"То су историјске чињенице. Политички интереси су политички интереси и то је јасно, али историју не можете да мењате. Није историја толико релативна и толико подложна манипулацији као што тврде непријатељи истине, и данашњи и постмодернистички циници. Дакле, било је што је било и то се више не може променити", истакао је Ковић.

Уставни суд БиХ недавно је привремено обуставио примену дела Правилника о наставном плану и програму за основно васпитање и образовање Републике Српске и прилога за наставни предмет "историја за девети разред основне школе" који се односи на тему о Републици Српској и Одбрамбено-отаџбинском рату.

image