Страни медији хвале резултате домаће економије: Зашто БДП Србије расте два и по пута брже него у ЕУ

Британска медијска група "TLDR News" је на свом Јутјуб каналу Небула објавила да је Србија остала отпорна и након пандемије, јер је од Русије набављала енергенте који покривају четвртину нафтног увоза и две трећине увезеног гаса, "тако да је српска економија наставила да расте импресивном стопом"

Европској економији тренутно не иде баш добро, раст је слаб, продуктивност стагнира, а главно решење које је предложио италијански премијер Марио Драги у свом недавном извештају, на стотине милиона евра заједничких позајмица на европском нивоу, потпуно се коси са таласом евроскептицизма који се шири континентом. 

Међутим, чини се да једна европска земља остаје потпуно имуна на ово што се дешава у Европи, а то је земља кандидат за пријем у Европску унију - Србија, која бележи најјачи раст БДП, али и зарада на европском континенту, а која је управо добила и кредитни рејтинг који је одоборио "Стандард енд Пурс".

То је објавила британска медијска група TLDR News на свом Јутјуб каналу Небула посвећеном актуелним и важним дешавањима из Европе. Они су емитовали видео о "невероватном успеху српске економије".

Они су у свом прилогу поставили питање зашто БДП Србије расте два и по пута брже него БДП Европске уније. У прилогу се наводи да је у протеклих седам година, почев од 2018. српски БДП растао 2,5 пута брже од оног у Европској унији. Према подацима Међународног монетарног фонда за то време је БДП Србије порастао за 26,5 одсто у односу на ЕУ која је забележила раст од 10,2 одсто.

Аутор анализе на каналу Небула наводи да су, када је 2020. почела пандемија, а касније када су Русија и Украјина ушле у сукоб 2022. године, многе европске економије биле тешко погођене, али констатује да је Србија кроз ову олују очигледно прошла очигледно врло добро.

"Србија је остала отпорна, јер је од Русије набављала енергенте који покривају четвртину нафтног увоза и две трећине увезеног гаса. Тако је српска економија наставила да расте импресивном стопом", наводи овај медиј.

Они указују да је српски БДП порастао за 4,7 одсто у првом кварталу ове године, а 4,2 одсто у другом кварталу, што је значајно више у односу на раст у ЕУ у истом периоду, што значи да ће Србија у 2024. забележити БДП раст од 4 одсто, док велике европске економије попут Француске или Италије бележе раст од 0,7 одсто, док је резултат  Немачке још гори, јер очекује раст од тек 0,2 одсто. Чак и најбрже растуће економије у Европи попут Пољске и Ирске очекују раст од 1,5 и 1,2 одсто.

Медиј подсећа да су страни инвеститори Србију сматрали рискантном дестинацијом, али да су јој чак три светске кредитне агенције подигле рејтинг са стабилног на позитиван.

Међутим, прошлог петка "Ес енд Пи" је повећао Србији кредитни рејтинг што значи да Србија сада има највећи инвестициони рејтинг међу ЕУ кандидатима, као и да се по томе изједначила са ЕУ чланицама Мађарском и Румунијом.

Аналитичар канала Небула подсећа и да је председник Србије Александар Вучић добијање инвестиционог рејтинга оценио "личном победом" као и да се "Србија сада такмичи с најбољима".