Србија и Балкан

Петковић: Приштина брутално крши све могуће договоре и споразуме, више од 100 камиона на Мердару

Приштина се дрзнула да Београд напада измишљеним причама о кршењу споразума о интегрисаном управљању прелазима, рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију
Петковић: Приштина брутално крши све могуће договоре и споразуме, више од 100 камиона на Мердару© Erkin Keci/Anadolu Agency via Getty Images

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да Приштина наставља да крши све споразуме и договоре, а да су се они у Приштини, који свакодневно крше све могуће споразуме чији је гарант Европска унија, "дрзнули" да Београд нападају измишљеним причама о кршењу споразума о интегрисаном управљању прелазима.

Како је рекао о томе нема ни говора, наводи се у саопштењу Канцеларије.

Према његовим речима, Београд је више пута јавно истицао и документовао непобитну чињеницу да је Приштина непоуздан и неконзистентан партнер у дијалогу који се служи обманама, заменом теза, лажним оптужбама и фингираним аферама да би прикрила своја недела и непочинства, што и овога пута недвосмислено ради.

Додао је да је Приштина та која више од годину дана крши споразум о интегрисаном управљању прелазима, јер је готово 500 дана бранила увоз српске робе на простор АП Косова и Метохије и тиме онемогућавала проток робе као једне од основних тековина овог споразума.

"Чак и након наводне деблокаде прелаза Мердаре, Приштина брутално наставља да крши све могуће договоре и споразуме, јер на овом прелазу држи више од 100 камиона са робом, кријући се иза измишљених и бесмислених процедура и то све наочиглед међународне заједнице", нагласио је Петковић.

Истакао је да је дугачка листа споразума које Приштина свакодневно крши, почевши од чињенице да више од 11 година одбија да формира Заједницу српских општина, а да је уместо тога кренула у противправно и насилно гашење српских институција на Косову и Метохији, које треба да буду основ управо за формирање ЗСО.

"Зато се свака лаж коју изговоре Аљбин Курти и његов посилни Џељаљ Свечља брзо демаскира, а јалови покушаји да Београд за било шта оптуже само су потези очајника, срачунати с тим да скрену пажњу сопствене политичке јавности са горућих проблема, са којима не могу да изађу на крај, па им Београд дође као погодан 'дежурни кривац'. Већ виђено и провидно", закључио је Петковић.

image