Србија и Балкан

Милановић осудио напад израелских снага на припаднике мировне мисије УН у Либану

Председник Хрватске осуђује нападе којима се крши међународно право и угрожавају животи припадника УНИФИЛ-а, чија је мисија чување мира и сигурности на том подручју, наводи се у саопштењу
Милановић осудио напад израелских снага на припаднике мировне мисије УН у Либану© TANJUG/ FOTO HINA/ DANIEL KASAP

Председник Хрватске Зоран Милановић осудио је нападе Израелских одбрамбених снага на припаднике мировних снага Уједињених нација у Либану и поручио да не постоји оправдање за такве нападе.

"Не постоји оправдање за нападе на припаднике УНИФИЛ-а и једино што зараћене стране, укључујући Израелске одбрамбене снаге, морају учинити јесте да одмах зауставе сваки облик напада и притиска на мисију УНИФИЛ-а", наводи се у саопштењу Милановићевог кабинета.

Истиче се да припадници и објекти мировних снага Уједињених нација никада не смеју бити мета напада, као што је упозорио и Савет безбедности УН.

"Задатак припадника УНИФИЛ-а је да бране међународни мир и сигурност на том подручју, односно да обезбеде пуно спровођење резолуције 1701 Савета безбедности УН усвојене 2006. године с циљем очувања мира између Либана и Израела. Припадници УНИФИЛ-а настоје да спрече ескалацију сукоба, док напади Израелских одбрамбених снага на њих, нажалост, онемогућују напоре УНИФИЛ-а и директно доприносе ширењу тог сукоба", наводи се у саопштењу.

Додаје се да се у мисији УНИФИЛ-а налазио један припадник Оружаних снага Републике Хрватске (ОСХР), да је његово учешће у мисији је завршено и да је у току организација његовог безбедног повратка у Хрватску.

О упућивању припадника ОСРХ који би требало да га замени у мисији УНИФИЛ-а одлучиће се накнадно, водећи пре свега рачуна о безбедносној ситуацији, истиче се у саопштењу.

image