Србија и Балкан

Курти оптимиста: Шта све очекује од нове Европске комисије

Чекамо да нова Европска комисија крене новом динамиком и зато смо оптимисти, рекао је приштински премијер
Курти оптимиста: Шта све очекује од нове Европске комисије© AP Photo/Czarek Sokolowski/Tanjug

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изразио је уверење да ће нова Европска комисија унети нову динамику у дијалог за нормализацију односа између Београда и Приштине, истичући да захтеви приштинске стране у оквиру тог процеса остају непромењени, преноси "Репортери".

Сумирајући утиске са Самита Берлинског процеса, Курти је истакао да је тражио да на "Косову" буду укинуте санкције ЕУ и да добије статус кандидата за чланство.

"На састанцима које смо имали тражили смо да се са Косова уклоне неправедне казнене мере, да оно добије статус земље кандидата и да нам се у најкраћем року пошаље упитник који ћемо са великом посвећеношћу, одговорношћу, стрпљењем испунити, јер нити имамо нити желимо да имамо алтернативу Европској унији", рекао је Курти.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, Курти истиче да се чека да нова Европска комисија крене новом динамиком рада.

Према његовим речима захтеви "Косова" у оквиру дијалога остају непромењени.

"Чекамо да нова Европска комисија крене новом динамиком и зато смо оптимисти. Инсистирамо да се преда Радоичић који је убио нашег хероја Африма Буњакуа, али и његова паравојна група која се већ налази на оптужници тужилаштва на Косову. Захтевамо да се писмо бивше премијерке Брнабић повуче и потпише Основни споразум и анекс од 18. марта, као законска гаранција и непоколебљиви доказ добре воље и добре вере између страна. Дијалог је био успешан, као и Основни споразум и Имплементациони анекс", рекао је Курти.

image