Србија и Балкан

Суд у Хагу: Продужен притвор Тачију и Весељију

У одвојеним решењима се наводи да постоји ризик да би оптужени, уколико буду пуштени из притвора, могли чинити злочине над онима који се доживљавају као противници тзв. ОВК, као и над сведоцима
Суд  у Хагу: Продужен притвор Тачију и ВесељијуGetty © Pierre Crom

Специјализована већа у Хагу продужила су за још два месеца притвор лидерима тзв. Ослободилачке војске Косова (ОВК) Хашиму Тачију и Кадрију Весељију, који су заједно са Реџепом Сељимијем и Јакупом Краснићијем оптужени за ратне злочине, објавио је "Репортери", преноси "Косово онлајн".

Раздвојене одлуке за двојицу оптужених донео је 14. октобра 2024. председник суда Чарлс Смит Трећи, преноси "Заклетва за правду".

У обе одлуке се наводи да нема довољно података који би показали да би оптужени, ако буду пуштени из притвора, могли да побегну, међутим, указује се да постоји ризик да би могли чинити злочине и ометати спровођење правде.

"Веће закључује да у овом тренутку још нема довољно информација које би оправдале налаз да би оптужени могао да побегне од правде ако буде ослобођен. Међутим, Комисија се уверила, на основу релевантног стандарда, да постоји довољан ризик да ће оптужени ометати ток поступака Специјализованих већа и да може починити друге злочине над онима за које се сматра да су противници ОВК, укључујући сведоке који су дали или би могли да сведоче у овом случају и/или се очекује да се појаве пред Специјализованим већима", наводи се у одвојеним решењима против Тачија и Весељија.

Специјализовано тужилаштво је навело да се ризицима који могу проистећи од двојице оптужених ефикасно управља само у притворском објекту.

У одлукама се наводи да понашање двојице оптужених представља повећан ризик због континуираног откривања осетљивих информација сведока у вези са судским процесом.

У Тачијевом случају се као специфичности помињу утицај и ауторитет оптуженог, могућност дуготрајне затворске казне, ризик да оптужени почини друга кривична дела, опструкција процедуре Специјализованих комора; ризик од подстицања или помагања у извршењу других кривичних дела и друго.

За Весељија се наводи да је оптужен по десет тачака за међународне злочине, а да у случају да буде проглашен кривим може бити осуђен на казну дуготрајног затвора.

Веће је оценило да је продужење притвора за још два месеца за двојицу оптужених неопходно и разумно, те је наложило продужење такве мере.

Оптужница против Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија потврђена је 26. октобра 2020. године.

image