Србија и Балкан

Додик: Шмит нема ништа са образовањем у Српској, он нелегално борави у БиХ

Председник Српске је оценио да је договор три конститутивна народа основни предуслов за даљи напредак БиХ
Додик: Шмит нема ништа са образовањем у Српској, он нелегално борави у БиХ© FOTO SRNA/ Borislav Zdrinja/

Председник Републике Српске Милорад Додик је поручио да Кристијан Шмит, који је изјавио да ће "сести и потпуно ујединити курикулуме, односно образовни програм у БиХ", нема ништа са Српском, а поготово са њеним образовним системом.

Он је истакао да је "тај човек непожељан и да нелегално борави у БиХ".

"Он мисли ако 'испали' нешто против Бошњака и каже им оно што мисли цела међународна заједница, али се због политичке коректности и геополитичке ситуације устручава, да ће неко мислити да је тобоже неутралан. Познато је да су међународни представници увек по правилу подржавали Бошњаке, али то није узрок нашег сукоба са Шмитом. Тај човек се лажно представља као високи представник и ми то никада нећемо прихватити, шта год он рекао", нагласио је Додик за Срну.

Он је рекао и да Република Српска никада неће пристати на то да Америка каже да неки тип може да ушета уз њихову помоћ у БиХ и обесмисли рад институција.

"Апсурдно је и ван сваке памети да постоји земља и народи који то прихватају, али у ненормалној БиХ и то се дешава. Али, дешавају се и неке добре ствари - поред хаоса који је узроковао тај лик Бошњаци су близу спознаје да не могу више да се ослањају на међународну заједницу. Чекамо тај тренутак да се потпуно освесте и прихвате чињеницу да само заједно можемо креирати бољи амбијент и да је договор три конститутивна народа основни предуслов за даљи напредак БиХ", указао је председник Српске.

Додик је истакао да ће, ако не буде воље за конструктивним решењима, из Српске наставити да објашњавају партнерима у власти да је мирно раздруживање у интересу свих.

Ипак, нагласио је Додик, они који славе човека који је жртвовао мир зарад својих ратних циљева следбеници су те политике због које је толико крви проливено.

"Алија Изетбеговић је био зликовац и то знају сви. Добро су то знали и у међународној заједници. Против њега се водило више предмета за ратне злочине, као што је Карла дел Понте у својој књизи то и потврдила, али његова смрт је прекинула судске процесе који би против њега засигурно били вођени", истакао је Додик.

Председник Републике Српске је рекао да свако нормалан разуме зашто српски народ не може и неће да живи с онима који промовишу политику зла коју је ширио Изетбеговић, а коју они и данас воде.

"Те ствари морају да се мењају. За такве политичке структуре нема места у Европи и зато све и блокирају. Сваки пут кад направимо корак напред, они нас врате три корака уназад", оценио је Додик.

image