Кошава пали жути метео-аларм: Зашто увек дува непаран број дана и када ће удари ветра бити најјачи?

Јаки до олујни удари ветра брзине веће и од 70 километара на сат, наредних дана дуваће у Банату, Поморављу, Подунављу и Београду, наводи се на сајту РХМЗ

Републички хидрометеоролошки завод Србије активирао је жути метео-аларм због кошаве која ће дувати наредна три дана.

"Од четвртка ће бити ветровито уз кошаву, која ће у Банату, Поморављу, Подунављу и Београду имати јаке до олујне ударе, очекујемо и преко 70 километара на сат, па је активиран жути метео-аларм. Кошава ће дувати све до недеље, најјача ће бити у суботу", наводи се на сајту РХМЗ-а.

За исти период не прогнозирају се падавине, напротив, најављују делимично облачно време уз сунчане периоде и температуру испод 20 степени.

Метеоролог Иван Ристић за РТ Балкан каже да ће кошава трајати три дана, да ће постепено јачати и да ће најјачи удари ветра бити у Војводини.

"Кошава неће од једном постати јака, већ ће се постепено појачавати и најјача ће бити у суботу, да би у току недеље већ почела да слаби. Неће доћи до промене у правцу дувања ветра, и даље ће бити југоисточни", наводи Ристић.

Према његовим речима, кошава ће бити хладна, али је треба посматрати у контексту да ће отерати загађеност, те да ћемо "напокон продисати".

"Њу ће условити источноевропски антициклон, када долази до повишеног ваздушног притиска, а када имамо приближавање циклона са запада, тада имамо топлију варијанту кошаве", објашњава наш саговорник.

Ристић наводи да ће јачина удара ветра брзине од 70 км/х ће бити на самој граници да направи неку озбиљнију штету.

"Олујни ветар, осмог подеока Бофорове скале (БФТ), дува брзином између 62 и 74 км/х, односно 17,2 и 20,7м/с. Има моћ да повија цела јача стабла, ломи гране на дрвећу, носи црепове на крововима, ходање против ветра је веома тешко, скоро немогуће, а на води доноси умерено високе таласе велике дужине, док ветар носи пену", описује он категоризацију ветра.

На питање зашто кошава најчешће дува три или седам дана, објашњава да је посреди народно веровање које се на крају испостави као тачно.

"Некада је кошава дувала и до 21 дан, али се то више не дешава. Чак је и хладна кошава постала све ређа појава", поручује он.

Иначе, данас нас после хладног јутра, према прогнози РХМЗ, очекују сунчане и пријатне временске прилике.

Ујутро је свега три степена забележено у Кикинди, док је у "хладној" Пожеги измерено 11 степени Целзијуса.

У наредним сатима следи пораст температуре, максимална прогноза биће до 21 степен.