Србија и Балкан

Пленковић: Питајте СОА да ли је ХДЗ издајничка странка

Председник хрватског парламента Гордан Јандроковић каже да Милановић континуирано износи ставове који су проруски, а контраукрајински
Пленковић: Питајте СОА да ли је ХДЗ издајничка странка© Tanjug/AP/Petros Karadjias

Иако је хрватска безбедносно-обавештајна агенција (СОА) саопштила да нема доказа да кампању актуелног председника Републике финансирају Руси, хрватски званичници остају при ставу да је политика Зорана Милановића проруска, и антиукрајинска, а премијер те земље Андреј Пленковић каже да би СОА требало да се изјасни и о томе да ли је ХДЗ велеиздајничка странка, како их је назвао Милановић.

Председник хрватског парламента Гордан Јандроковић каже да Милановић континуирано износи ставове који су проруски, а контраукрајински.

"Који су његови мотиви то не знамо. Али да је то тако и да он ту заиста одскаче од 95 одсто председника и премијера земаља чланица НАТО и ЕУ, то је истина. Зашто то чини - то питајте њега, то ће он морати да објасни", рекао је Јандроковић.

Јандроковић је то рекао коментаришући извештај СОА достављен на захтев председника парламентарног одбора Ранка Остојића, а као одговор на питање да ли Руси финансирају председничку кампању.

Према извешају СОА достављеном Одбору за унутрашњу политику на захтев Ранка Остојића (СДП) нема доказа да кампању актуелног шефа државе финансирају Руси.

"Извештај је стигао и одговор је негативан. СОА је дала категорички негативан одговор да нико не финансира председника", рекао је Остојић новинарима након јучерашње седнице парламентарног одбора.

Остојић је рекао и да одговор СОА сасвим довољно говори о томе на који начин се понашају они који говоре и шире такве информације.

Хрватски премијер Андреј Пленковић је упитао Остојића да ли је СОА проверавала да ли су ХДЗ-овци велеиздајници, како их је називао Милановић.

"А да ли је СОА проверавала јесмо ли ми велеиздајници, да ли је проверавала јесмо ли бриселски намесници, да ли је проверавала јесмо ли ми нацистичка странка. Нека друг Остојић пише о томе СОА", рекао је Пленковић синоћ уочи седнице Председништва ХДЗ-а.

Потпредседник Владе Хрватске Бранко Бачић оценио је да политика коју заступа председник Републике Зоран Милановић у великој мери одступа од онога што је Хрватска давно означила као своје стратешке циљеве, а што је Милановић и сам прокламовао у време када је био премијер.

image