Грађани се окупили испред Суда БиХ: Додик уз громогласан аплауз стигао на суђење

На данашњем рочишту требало би да буду поднети докази одбране другооптуженог Лукића и реплика доказа Тужилаштва

Председник Републике Српске Милорад Додик стигао је у Суд БиХ, где ће почети ново рочиште у суђењу против њега и в.д. директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића, због непоштовања одлука Кристијана Шмита.

Додика је, испред комплекса правосудних институција, дочекао велики број грађана громогласним аплаузом и уз повике "Миле, Миле!".

Пред зградом Суда БиХ су грађани са транспарентима на којима, између осталог, пише "Ово је монтиран политички процес!", "Заказали сте рочишта у кампањи, ал' Милорад са народом Српску брани" и " Предсједниче, уз тебе је народ!".

"Процес против председника Додика и Лукића има за циљ понижавање Републике Српске", рекао је за РТРС Срђан Мазалица, посланик у Народној скупштини Републике Српске.

Мазалица наглашава да пристрасност судије показује јасно да је пресуда одавно написана, додавши да ће "они урадити све оно што су наумили не гледајући ни прописе ни законе".

Бранилац председника Српске Горан Бубић раније је рекао, да би на данашњем рочишту требало да буду поднети докази одбране другооптуженог Лукића и реплика доказа Тужилаштва, зависно од расположивог времена.

Суђење ће бити настављено пред судијом Сеном Узуновић, с обзиром на то да је Кривично веће Суда БиХ, прошле недеље, одбацило захтев Додикове одбране за њено изузеће.

Став званичника Српске и стручњака је да је реч о политичком процесу против Додика с циљем да он буде уклоњен из политичког живота Републике.